Loading...

Defiled - Towards Inevitable Ruin

Gepost in Reviews door Edwynn op 25-09-2016

Tracklist

01. Subversion
02. Cauterized
03. Doomsday
04. Conspiracy
05. Force And Obedience
06. Shadows Hands
07. Fear From Above
08. Scapegoat
09. Debunked
10. One World
11. Silent But Ongoing
12. Towards Inevitable Ruin

Het Japanse Defiled wurmt zich in de meest onvoorstelbare bochten om tot een vreemde doch brute oorlogsverklaring te komen. Towards Inevitable Ruin is de vijfde langspeler van dit technische death metal-collectief en het is een harde noot om te kraken.

Allereerst is daar de bijzonder merkwaardige productie. Towards Inevitable Ruin klinkt alsof alle ingespeelde partijen middels een bomgordel op een druk marktpleintje tot ontploffing zijn gebracht. Aan u de schone taak om in de uit elkaar gesprongen fragmenten nog iets van een structuur te zien. Totale chaos dus. En de belangrijkste vraag is: is het onkunde of is het artistieke opzet om u mee te nemen in een door oorlog en verwoesting geterroriseerd landschap. Qua feel heeft het de uitstraling van een demo uit de jaren '80. Dat zijn pluspunten voor de retro-adepten onder ons.

Na wikken en wegen denk ik dat deze productie de aspiraties van Defiled geen goed doen. De drukke riffs in een relatief lineaire track als Doomsday liggen teveel op de achtergrond en maken het als geheel nogal krachteloos. Terwijl de vele fills in het navolgende Conspiracy teveel struikelen over het onduidelijke geluid en daardoor onbeholpen in het luchtledige zijn komen te hangen.

In potentie zijn nummers als Subversion en Force And Obedience klaar om de strijd aan te gaan met gevestigde namen als bijvoorbeeld Cephalic Carnage. Woeste riffs waarbij vingers als bezeten over de fretboards gaan en ratelend drumwerk dat als genadeloos spervuur haar vernietigende werk doet. De diepe boerengrunt van Shinichiro Hamada doet op veel momenten denken aan Nederlandse legenden als Mike van Mastrigt of Seth van der Loo. Met als doel om een op zo lomp mogelijke wijze die teksten eruit kotsen dus.

Maar ja, ik zei in potentie. Waar productie niet alles beslissend hoeft te zijn in de waardering van een album, is het voor de technische aspiraties van Defiled wel degelijk een struikelblok gebleken. Het voor de dag brengen van innovatieve partijen gaat te moeizaam om van een boeiend geheel te kunnen spreken. Het scheppen van chaos is derhalve gelukt maar de georganiseerde kracht erachter is te onzichtbaar gebleken.

Shinichiro Hamada - Vocals, Guitar

Yusuke Sumita - Guitar

Hiroaki Sato - Bass

Keisuke Hamada - Drums