Loading...

Diabolic - City Of The Dead

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-04-2024

Tracklist

01. Denounce God
02. City of the Dead
03. Vortex
04. Sacrament of Friends
05. Wicked Inclination
06. Grave Warnings
07. Encarta
08. Treacherous Scriptures
09. Rack of Torment
10. In born
11. Dwelling Spirits
12. View with Abhorrence
13. Lucifer Induced

Florida death metal at its best!

Diabolic is een Amerikaanse death metalband uit Tampa Bay, Florida, opgericht in 1996 door bassist/zanger Paul Ouellette, drummer Aantar Lee Coates en gitarist Brian Malone. In januari 1997 was Diabolic-drummer/oprichter Aantar Coates (Unholy Ghost, Exmortis, Horror of Horrors, Blastmasters) verhuisd naar Tampa, Florida en nadat ze de eerste volledige line-up hadden gevormd, nam de band de eerste demo City Of The Dead op en bracht deze uit.

City Of The Dead werd - zoals bijna alle Floridase death metal uit de jaren '90 - gemasterd in de Morrisound Studios in Tampa, Florida door Jim Morris, en geproduceerd door Lee Harrison (Monstrosity, ex Malevolent Creation, ex Terrorizer). In 1998 nam de band een promo van negen nummers op die slechts naar een paar labels werd gestuurd in een poging om getekend te worden, maar nooit officieel werd uitgebracht.

Voor de vinyl-heruitgave uit 2014 van hun debuut-demo heeft Diabolic speciaal een nieuwe track opgenomen met de naam Lucifer Induced (tot nu toe nooit op CD uitgebracht). Zowel de demo uit 1997, de promo uit 1998 als de nieuwe track uit 2014 staan op deze verzamel-CD; in totaal dertien nummers. Naast de uitgebreide liner notes zijn ook oude en zeldzame foto's, posters en flyers - in een boekje van 16 pagina's - smakelijke extraatjes bij een uitgave als deze.

Uiteindelijk is dit typische, of herkenbare death metal uit die periode, en zelfs herkenbaar uit die roemruchte Florida-scene. Een beetje technisch, maar niet té, lekker lomp, maar ook weer niet té, en nog heel voorzichtig voorzien van vleugjes thrash. Vooral het gitaarwerk is bij vlagen heerlijk onnavolgbaar. Vergelijkingen zijn te bedenken met enerzijds Morbid Angel en aanverwanten, anderzijds denk ik ook wel eens een beetje aan Malevolent Creation.

Naar huidige maatstaven laat het geluid (uiteraard, gezien de technische mogelijkheden) wel wat te wensen over. Maar wanneer je daar door heen weet te luisteren - en ik raad dat zeker aan! - komen direct de charmes van de jaren '90 opborrelen.

Aantar Lee Coates - Drums

Paul Ouellette - Vocals, Guitars

Brian Malone - Guitars

Rutger A. Cole - Bass