Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Die! Die! Die! - Charm. Offensive.

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-10-2017

Tracklist

01. How Soon is Too Soon (It's not vintage it's used)
02. Glacial Place
03. Bottle Caps and Phones (I can't see you)
04. Window in my Pocket
05. My Friend has a Car He Starts With a Hammer (What Has Been Seen Can't be Unseen)
06. Still Echoes
07. Sinister
08. For Melody
09. Demon and the Street
10. Caterpillar
11. Bite My Lip
12. Only Thing I Want

Wat moet ik hier nou weer mee? Vroeg ik mij af toen ik de eerste tonen van de Nieuw-Zeelandse band Die! Die! Die! te horen kreeg. Niet echt muziek waar ik als die-hard metalfan van onder de indruk raakte. Maar nieuwsgierig en gezegend met een brede smaak als ik ben, heb ik toch maar even verder geluisterd.

Over de band zelf kan ik weinig vertellen, een biografie is online niet echt voorhanden. Blijkbaar is Die! Die! Die! al opgericht in 2003, zo zijn er ook al de nodige singles, EP's en albums uitgebracht door de jaren heen. Geen idee het hoeveelste charme-offensief dit is van de band, maar het is in elk geval mijn kennismaking.

Hoewel de band zichzelf kortweg categoriseert als punk vind ik dat wel heel kort door de bocht. Ik hoor vooral invloeden van post-punk, new wave, gothic, dark rock of hoe die donkere popmuziek ook allemaal mag heten. Wat de muziek in elk geval gemeen heeft met punk is de lo-fi aanpak en productie, een soort van do it yourself houding. Muziek die gemaakt is om live uit te voeren in een of ander schimmig donker hol. Zo klinkt de muziek ook gewoon in mijn beleving.

Juist de duistere sfeer in dit soort toch toegankelijke pop- of rockmuziek spreekt mij zo aan. Samen met de ongekunstelde attitude is die donkere pakkendheid de grootste aantrekkingskracht. 'Vroeger' in de jaren '80 was dit de muziek voor wat toen gothic was, muziek voor vleermuizen. Met vleugjes noise en elektronica leverde dat zowel toen als nu met Die! Die! Die! ook het geval is, behoorlijk deprimerende, maar in elk geval zeer sfeervolle muziek op. En precies dat mag ik graag horen.

Verwacht van Die! Die! Die! geen rock of metal, wel aardedonkere, elementaire muziek die donkere geesten zeker zal aanspreken. Raakvlakken met 'echte' heavy muziek zijn er wel degelijk te vinden in de sfeer en de aanpak. Na een tweede keer luisteren ben ik Charm. Offensive. dan ook wel degelijk gaan waarderen, al zal ik deze donkere klanken niet aan rock- of metalfans aanbevelen.

Andrew Wilson - Guitar, Vocals

Michael Prain - Drums

Rory Attwell - Bass, Vocals