Loading...

Doomed - Anna

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-12-2016

Tracklist

01. Your Highness The Chaos
02. Anna
03. As The Thoughts Began To Be Tarnish
04. The Weeping Trees
05. Withering Leaves
06. Roots Remain
07. The Frozen Wish

Over de Duitse eenmansband Doomed schreef ik hier al vaker. De albums van Pierre Laube volgen elkaar in een flink tempo op: nog geen anderhalf jaar na Wrath Monolith ligt de opvolger al weer klaar: Anna. Vijf albums in vier-en-half jaar tijd, dat is toch een aardige productiviteit.

Zolang de kwaliteit daar maar niet onder lijdt denk ik dan. Maar ik denk niet dat we daar in het geval van Laube bang voor hoeven zijn. Zijn uiterst sferische doom metal is altijd tot in detail verzorgd, met aandacht voor elk stukje muziek en tekst. Zo is ook Anna weer een goed doordacht concept. De bedenker neemt hier een standpunt in tegen elke vorm van beperking van het vrije denken, en tegen kuddegedrag en het blind opvolgen van orders. Anna is een voorbeeld van zo veel gewone kinderen die daar het slachtoffer van zijn, waar dan ook ter wereld en in welke tijd dan ook. Een zeer actueel onderwerp natuurlijk, gezien wat er allemaal alleen al in Europa plaatsvindt.

Zo'n zwaar onderwerp laat zich uiteraard perfect vertalen naar naargeestige, onheilspellende muziek. Meer dan ooit lijkt het er dan ook op dat de vorm waarin het thema gegoten wordt ondergeschikt is aan sfeer en verhaal. De lange nummers voorzien niet in een overzichtelijke, klassieke opbouw, maar worden vrijwel volledig gebogen naar de op te bouwen sfeer. Ook worden er zo af en toe erg rauwe en felle stukken gebruikt om woede te kanaliseren, zoals in de eerste helft van opener Your Highness The Chaos, en even verderop ook in Withering Leaves. Zo horen we vaker niet slechts pure doom, maar ook serieus heftige (death metal-achtige) uitbarstingen. En dat allemaal in dienst van het concept.

Maar gelukkig blijft er nog altijd wel zeer gevoelige, sferische doom over, waar op meer ingetogen momenten voldoende van te genieten valt. Er worden dan ook diverse gastvocalisten ingezet - waaronder (net als op het vorige album) Ed Warby in de mooie afsluiter The Frozen Wish, maar ook ene mevrouw Laube in The Weeping Trees - om de rauwe stem van Laube zelf bij te staan met fraai clean zangwerk. Het gitaarwerk wordt keurig afgewisseld tussen doomy riffs en fraaie melodieuze partijen. Ik heb hoe dan ook wel het idee dat op dit album een stuk meer variatie te horen is dan op de voorganger(s).

Meer dynamiek komt de beluisterbaarheid wat mij betreft dan ook ten goede. Er lijkt simpelweg meer te gebeuren, zodat verveling geen enkele kans krijgt. En dat lijkt me toch wel een grote plus voor een muzikant die zich stort op zo'n relatief beperkt genre als doom metal vaak kan zijn. Er zit dus nog genoeg vooruitgang in Doomed!

Pierre Laube - vocals, all instruments