Loading...

Dreams In Fragments - Reflections Of A Nightmare

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-09-2019

Tracklist

01. Everytime
02. Nightchild
03. The Maze
04. Incomplete
05. Prologue
06. Defy Every Storm
07. Falling With A Crown
08. Little Red
09. In Flames
10. Unireverse

Hoewel Dreams In Fragments (afkomstig uit Zwitserland) te boek staat als 'symfonische female fronted metal' durf ik het zelf wel aan om deze band eens aan een luisterbeurt te onderwerpen. Niet helemaal mijn ding normaal gesproken, maar de muziek is zo donker dan wel melancholisch qua atmosfeer dat ik denk dat ik dit wel eens zou kunnen waarderen. Reflections Of A Nightmare is voor zover ik kan nagaan het debuut van deze nieuwkomer (?)

In weerwil van de loepzuivere, cleane, ijle dameszang - een zekerheidje in dit genre - en de wel erg speelse toetsenpartijen, vind ik de muziek namelijk bij vlagen best wat rauw en vooral wat onheilspellend qua atmosfeer. Juist dat trekt mij wel aan natuurlijk. De muziek heeft bij vlagen dan ook wel een beetje een doomy touch; al moet dat ook weer niet overdreven worden. Het is het orkestrale, symfonische aspect dat vrijwel constant overheerst in puur muzikaal opzicht, het duistere zit 'm 'slechts' in de atmosfeer, die je onwillekeurig toch onder de huid kruipt.

Vooral de gitaar weet op z'n tijd best lekker ruig te ronken; ook is zo af en toe een heuse grunt te horen, zodat de muziek bij vlagen wel degelijk zware metal laat horen. Sterker nog: hier had ik nog wel meer van willen horen; want over een heel album lang mis ik de echt pure kracht en boosaardigheid van metal. De band doet regelmatig serieus goede pogingen, maar verzandt tegelijkertijd in het keurslijf van gestroomlijnde 'melodieuze metal met dameszang', inclusief keyboard-tierelantijntjes. Defy Every Storm, Falling With A Crown en afsluiter Unireverse vind ik hier goede voorbeelden van.

Ik waardeer de poging, maar beschouw deze niet constant als geslaagd. Het zijn een paar tracks die me zeker aanspreken, maar het album als geheel ligt net niet in min straatje. Wat mij betreft had de gothic insteek wel wat zwaarder aangezet mogen worden, en de nadruk iets meer op het zwaardere gitaarwerk. Voor mij is Reflections Of A Nightmare een iets te braaf album, waarmee Dreams In Fragments iets te veel op safe speelt. Wat meer lef en een rauwere aanpak zou ik zeker waarderen.

Seraina Schoepfer - vocals

Chris Geissmann - guitars, vocals

Jan Thomas - bass guitar

Franc Fritschi - drums