Loading...

Dust Bolt - Sound & Fury

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-06-2024

Tracklist

01. Leave Nothing Behind
02. I Witness
03. I Am the One
04. New Flame
05. Burning Pieces
06. Sound & Fury
07. Love & Reality
08. Bluedeep
09. Disco Nnection
10. You Make Me Feel (Nothing)
11. Feel the Storm
12. Little Stone

Dust Bolt is inmiddels wel een bekende naam binnen het internationale (thrash) metalcircuit. De Duitse band is opgericht in 2007, won in 2011 in eigen land de Wacken Metal Battle, en levert sindsdien braaf om de paar jaar een album af, trouw via Napalm Records. Tot dit jaar. Het laatste album Sound & Fury verschijnt via AFM, en zelfs het label thrash is niet op het gehele album van toepassing. Wat een veranderingen opeens.

Met opener Leave Nothing Behind lijkt er in eerste instantie nog niks aan de hand. Moderne groovy thrash, voorzien van melodieuze elementen, dat vind ik wel een lekker binnenkomer. Okay, het refrein is misschien wat cheesy, maar vind ik niet misstaan. I Witness blijkt bij momenten een lekkere headbanger, al vind ik het al een veeg teken dat het gitaarwerk er af en toe bij in lijkt te schieten. I Am The One doet me denken aan Def Leppard, en dat is echt geen goed teken. Poppy metal, goed meezingbaar, maar - opnieuw - erg cheesy. Ja, Def Leppard, inderdaad.

Met New Flame herpakt Dust Bolt zich voor even, letterlijk voor even, want dit nummer duurt nog geen twee-en-halve minuut. Burning Pieces en Sound & Fury maken het er niet beter op. Als boegbeeld verwacht je dat een titelnummer een belangrijk statement is van wat je als band wil uitdragen. Nou, dan vind ik heel kort door de bocht dat Dust Bolt voor de serieuze metal lijkt verloren. Dit nummer past misschien een Electric Callboy, maar geen authentieke metalband. Love & Reality borduurt daar voort op de 'nieuw gevonden' moderne sound, die wat mij betreft de plank volledig mis slaat. Dit is Dust Bolt niet meer.

Na soundscape Bluedeep is een track met de titel Disco Nnection geen aanrader om de boel alsnog vlot te trekken; vanwege het mechanische karakter gebeurt dat dus ook niet. En dan moet het slechtste nog komen: de afsluitende dramatiek van Little Stone is misplaatst in elke situatie die je je maar kunt bedenken. Los van het vraagstuk of dit op een (thrash) metal-plaat thuis hoort is dit gewoon verschrikkelijk.

Ik baal er oprecht van dat Dust Bolt met dit product op de proppen komt, want ik had de band naar aanleiding van eerdere albums best aardig zitten. Dat je als band een wat andere koers wil varen of wat experimenteren qua muzikale insteek snap ik prima; maar dit lijkt me niet de manier helaas.

Lenny Bruce - Vocals, guitar

Flo Dehn - Guitar

Tom Liebing - Bass

Nico Rayman - Drums