Loading...

Dystopia A.D. - Doomsday Psalm

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-01-2023

Tracklist

01. Imperial Dawm
02. Terminal Lucidity
03. Fields of Carrion
04. Force-Fed Soma
05. Lost Shores
06. Doomsday Psalm
07. As Skies Collapse
08. Howl of Barghest

Dystopia A.D. is een Amerikaanse death metalband - eigenlijk een duo - opgericht in 2017. Na debuutalbum Designing Ruin (2018) en EP Rise Of The Merciless (2020) was het eind 2022 tijd voor weer een vers album. Doomsday Psalm is mijn kennismaking met deze Amerikanen.

Het duo legt zich niet vast op een enkele death metal-substijl, maar experimenteert naar hartenlust binnen dit toch al brede genre. Heen en weer laverend tussen de meest brute uitspattingen en fraaie melodieuze liflafjes komt een scala aan geluiden voorbij. Daarbij krijgt de traditionele metal gezelschap van bijvoorbeeld de fluit (op de laatste twee tracks As Skies Collapse en Howl Of Barghest) en de trompet (Force-Fed Soma). Daarnaast wordt ook volop gestoeid met een diversiteit aan drum- en percussie-ritmiek, zoals de folk-impressie van afsluiter Howl Of Barghest laat horen.

Ondergedompeld in een duistere wereld, initieert opener Imperial Dawn de genoemde werkwijze, en brengt een licht-progressief arrangement in de verrukkelijk zware instrumentatie. Qua tekstuur verstrengelt Dystopia A.D. een verscheidenheid aan vervormde gitaarklanken met de donderende trommelslagen en woest-harde vocalen. Afgewisseld met lichtere instrumentstructuren op verschillende intervallen gedurende het album laat het duo geen enkele inspiratiebron buiten de perken in hun streven om een meeslepende plaat te maken.

Ook Terminal Lucidity verdiept zich met onverwachte ingetogen passages, waardoor een krachtige dynamiek ontstaat. Eerste single / lyric video Fields Of Carrion is in de basis een rauw stukje muziek met overtuigend schreeuwende vocalen, maar ik weet inmiddels: zo simpel blijft het nooit bij deze band. Lost Shores is een balladesque intermezzo, en daarmee een fraaie opmaat naar titelnummer Doomsday Psalm. Deze atmosferische, serene vibe te midden van de omringende duisternis is uiteraard een bedrieglijke, want Doomsday Psalm hakt er genadeloos op los (en doet me stiekem een beetje aan de melodeath van de latere Death denken).

Dystopia A.D. waagt zich op een reis langs meeslepende klanken en aangrijpende concepten. Doomsday Psalm is opgebouwd uit een sterke basis van melodieuze death metal, gebruikt progressieve elementen en put uit een scala aan sub-genres om de impact van hun muziek te vergroten. Doomsday Psalm brengt meedogenloze kracht en energie, maar bij vlagen ook een meer intieme, pakkende atmosfeer.

Aki Shishido - guitars

Chris Whitby - vocals, bass, keyboards, drum programming, guitar