Loading...

Ektomorf - Warpath (Live And Life On The Road)

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-10-2017

Tracklist

CD:
01. Aggressor
02. Move On
03. Ambush In The Night
04. Holocaust
05. Black Flag
06. Evil By Nature
07. United Nations
08. You Leech
09. Fuck You All
10. I Know Them
11. Outcast
DVD:
01. Aggressor
02. Move On
03. Ambush In The Night
04. Holocaust
05. Black Flag
06. Evil By Nature
07. United Nations
08. Leech
09. Fuck You All
10. I Know Them
11. Outcast
12. Live And Life On The Road (documentary)

Het Hongaarse Ektomorf is hier nog niet zo vaak voorbij gekomen. Pas hun tiende studio-album Aggressor van twee jaar geleden is hier besproken, waarbij ik heel eerlijk moet bekennen dat ik er niet echt van onder de indruk was. Ik denk dat we het er al snel over eens kunnen zijn dat Ektomorf's versie van thrash/groove metal in het verleden al behoorlijk is uitgediept door Sepultura / Soulfly.

Maar toch, hier zijn de Hongaren dan weer, deze keer met een live-registratie. Ektomorf stond op 5 augustus 2016 op Wacken Open Air en brengt daarvan nu een live CD en DVD van uit, getiteld Warpath (Live And Life On The Road). Ik denk dat zowel CD als DVD - de tracklist is exact hetzelfde - het gehele optreden bevatten, maar dat weet ik niet helemaal zeker. Als extra bevat de DVD nog een anderhalf uur durende 'behind the scenes' documentaire. We zien de bandleden in de studio, oefenruimte, tourbus, hotels, uiteraard op het podium, backstage, soundcheckend, ruziënd, en zelfs in de 'gym'. Vooral leuk voor de fans natuurlijk.

De band speelt een degelijk, naturel optreden, zonder flauwekul en poespas, maar gewoon rechttoe rechtaan, zoals de band is. Het geluid is in orde, de beeldvoering is eenvoudig, maar doeltreffend. Het opzwepende karakter van de typische muziek komt goed tot uiting, getuige ook de reacties van het enthousiaste publiek. Het is dan ook niet te ontkennen dat deze vorm van metal hier enorm swingend wordt uitgevoerd. Dat daar dan wat foutjes in zitten deert niet, en hoort bij de charmes van een no-nonsens-registratie.

Sterker nog: ik zag afgelopen zomer de gebroeders Cavalera met hun 'Roots'-set op Graspop, zij kunnen nog wat leren van de spontaniteit en activiteit van Ektomorf in hun huidige vorm. Zo uitgeblust als 'het grote voorbeeld' over kwam op het podium, zo energiek en spontaan is Ektomorf in hun benadering.

Ik vind de band dan ook op het podium een stuk overtuigender vergeleken met hoe ze op CD klinken. Nummers als Aggressor, Holocaust, Evil By Nature van het laatste album, maar ook publieksfavorieten als Fuck You All en I Know Them komen zo veel beter over. Over de muziek die Ektomorf voortbrengt heb ik nog altijd dezelfde mening als tijdens hun laatste album, maar hun podiumpresentatie spreekt me daarentegen wel degelijk aan. Van deze bevlogenheid kunnen nog veel vakbroeders iets opsteken.

Zoltán Farkas - vocals, guitars

Szabilcs Murvai - bass

Tamás Schrottner - guitars

Robert Jaksa - drums