Loading...

Elusion - Singularity

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 10-08-2019

Tracklist

01. Choices and Chances
02. The Tales That Trees Tell
03. The Strive
04. Lovelorn
05. In Eternity
06. Reconciliation of Opposites
07. My War Within
08. Crystal Doubts
09. Anamnesis
10. The Strive (Spankraght Remix)

Mijn introductie van het Belgische Elusion was zo’n twee jaar geleden met hun eerste EP Desert of Enticement. Daar hadden ze slechts drie nummers nodig om mij te overtuigen van hun talent. Sindsdien zijn ze hard aan het werk geweest om hun eerste full-length plaat te produceren: Singularity.

Al meteen bij de eerste, epische noten van opener Choices and Chances ben ik deze keer overtuigd. Zangeres Evy Verbruggen beschikt over een werkelijk zilveren strot en die laat ze aan alle kanten in het spotlicht zetten. Haar stem verandert ook met gemak van zilver naar lekker gorgelend demonisch zodra de grunts ten tonele verschijnen.

The Tales That Trees Tell begint heerlijk zonnig met een kinderstem en ontpopt zich vervolgens tot een creatief en veelzijdig plaatje met een vleugje epische power-folk a la Ancient Bards. The Strive was al even te beluisteren op youtube met videoclip en is een wat spannender nummer, simpel genoeg voor single-materiaal maar interessant genoeg met heerlijke wendingen om te hongeren naar meer. Het duet Lovelorn heeft ook een eigen lyric video en borduurt verder op datzelfde succesrecept, met een vermakelijk refrein.

Wat volgt is een prachtige ballad, In Eternity, waar Evy schittert in de hogere noten. Het werkt zich netjes en natuurlijk omhoog van innemend naar episch en maakt de weg vrij voor een legertje aan cello’s in Reconsiliation of Opposites, die met zijn oosterse invloeden sterk doet denken aan het nummer Desert of Enticement van hun eerdere EP. My War Within heeft een mooie balans met stevigere stukken met diepe riffs en wat kalmere coupletten, nog steeds doorspekt met een licht oosters tintje. Crystal Doubts is kort maar zeer krachtig en maakt de weg vrij voor het langere Anamnesis. Lichte koortjes over snelle riffs stelen de show en sluiten het album netjes af met hetzelfde epische maar lang niet-over-the-top gevoel waarmee het begon.

Er zitten wat schoonheidsfoutjes in de afwerking van het geluid maar dat mag niet deren. Elusion maakt duidelijk hun ambities bekend en weten waar hun sterke punten liggen. Voortgetrokken door de veelzijdige stem van Evy en de solide basis van goed uitgedachte melodieën met heerlijk ouderwets no-nonsense gitaargeweld zullen ze het nog ver gaan schoppen!

Evy Verbruggen - zang

Domingo Smets - gitaar

Stijn Van Peborgh - gitaar

Kristof De Greef - bas

Frederik Van Mieghem - drums