Loading...

Eremit - Bearer of Many Names

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-06-2021

Tracklist

01. Enshrined in Indissoluble Chains and Enlightened Darkness
02. Secret Powers Entrenched in an Ancient Artefact
03. Unmapped Territories of Clans without Names

De Duitse sludge / doom metalband Eremit bracht een overdonderend debuut uit met Carrier of Weight (2018), dat over het algemeen werd beschouwd als een van de zwaarste sludge / doom-albums dat werd opgenomen. Ik heb het album - waarvan de hoofdmoot bestond uit twee monolithische tracks en een 'kort' middenstuk - indertijd zeker beluisterd, maar waarom het niet tot een bespreking is gekomen weet ik niet meer. Als opvolger verscheen vorig jaar juli een tussendoortje, een EP met de titel Desert of Ghouls.

Krap een jaar verder heeft het Duitse heavy gezelschap al weer een nieuw album klaar: Bearer of Many Names. Al lijkt het er met drie titels misschien niet op, deze langspeler verdient die naam dubbel en dwars: ruim 66 minuten speelduur. Een vergelijkbaar beeld dus met het debuut, al is het verschil dat deze keer bijna de helft van de speelduur is ingeruimd voor de opener, Enshrined in Indissoluble Chains and Enlightened Darkness. O ja, dat is ook nieuw: die hele lange songtitels.

Dat verraadt wel de precisie waarmee Eremit de zaken aanpakt. Aandacht voor titels en teksten (met mythische verhalen / thematiek), en dus uiteraard ook de invulling van de lange composities. Die klinken dan ook bedachtzaam en zwaar op de hand, letterlijk. Gelukkig is de muziek - ondanks de logheid - niet alleen maar traag, dreinerig of troosteloos. De opener met de al genoemde lange titel laat met z'n tergend trage opbouw goed horen wat Eremit voor ogen heeft; kwellend, slepend, traag en ingetogen ... totdat na een minuut of zes de hel losbarst ...

Er zit een uitgesproken zwartgeblakerde toets in, die diversiteit toevoegt aan het oorverdovend zware geluid. We krijgen dan ook verrassende tempo- en sfeerwisselingen voorgeschoteld. Juist het onverwachte van enkele daarvan behoort tot de grootste aantrekkingskracht van de muziek van Eremit. Naast natuurlijk de constant aanwezige dreigende atmosfeer. Ondanks de lengte is elk fragment minutieus in elkaar gezet. Zelfs de getormenteerd klinkende, enorm rauwe, vocale voordracht lijkt me nauwkeurig geconstrueerd.

Bearer of Many Names is echt bedoeld voor de liefhebber van de meest onheilspellende en smerige muziek. Er is werkelijk geen enkel aanknopingspunt te vinden qua melodie of pakkendheid - twee aspecten die normaal gesproken ook twijfelaars over de streep kunnen trekken. De absolute afwezigheid daarvan maakt van Eremit een bijzondere band.

Moritz Fabian - Vocals, guitar

Pascal Sommer - Guitar

Marco Backer - Drums