Loading...

Eternal Solstice - Demonic Fertilizer

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-04-2024

Tracklist

01. Inserts
02. Deep Sleep
03. Melancholic '97
04. Rebirth in Ice
05. Obscuration
06. In the Year 2525 [Zager And Evans cover]
07. Demonic Fertilizer II
08. Thrall to the Gallows
09. Turn of the Century

Demonic Fertilizer was in 1997 het derde album van Eternal Solstice. Daarna bleef het tot 2010 stil rond de band; vervolgens verschenen via het Amerikaanse Dark Descent Records twee splitbijdragen, en heeft de band weer de status 'actief'.

Net als veel werk uit die tijd is ook dit album indertijd opgenomen in de Excess Studios met Hans Pieters, zodat het met de geluidskwaliteit wel snor zit. Als logisch aanwezige extra's vinden we onder anderen een volledig gerestaureerd boekje met allerlei info en foto's.

De muziek die we voorgeschoteld krijgen is te omschrijven als een ietwat kale, gestripte, basic vorm van ouderwetse death metal. Invloeden waren er indertijd in de vorm van Hellhammer/Celtic Frost, Master, Massacre en primitieve Death. Het ronkt, het schuurt, en laat de ingewanden trillen in de buikholte. Een hese grunt vergezelt de lompe riffs en het obligate drumwerk, dat hier en daar op vertrouwde wijze een beetje rammelt. De tracks zijn nooit al te lang en komen snel to the point; eigenlijk komen alle bekende elementen van de oudschoolse death metal gewoon voorbij.

Het album bevat wat mij betreft een behoorlijk merkwaardige cover, namelijk de popklassieker In the Year 2525 van Zager And Evans, die hier behoorlijk misplaatst klinkt - zeker wanneer je het origineel kent. Had de band hiervoor in de plaats echt geen beter eigen nummer? Daarna is Demonic Fertilizer II dan juist weer erg sterk, een prachtige rode draad / link met het debuutalbum.

Anno 2024 is dit natuurlijk weinig schokkende death metal, toch heeft Eternal Solstice zijn plaats verdiend in de vaderlandse death metal geschiedenis. Alleen al vanuit dat oogpunt is deze re-release relevant.

Ramon Soeterbroek - Vocals, Bass

André van der Ree - Drums

Philip Nugteren - Guitars, Vocals