Loading...

Evil - Evil's Message

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-06-2021

Tracklist

01. Evils Message
02. Evil
03. The Devil Wants Me
04. Son Of A Bitch
05. Take Good Care (Of Your Balls)

Toen ik de naam Evil en het bijbehorende logo zag moest ik even heel ver terug in de tijd, en kwam uiteindelijk op het mini-album Evil's Message dat deze band ergens midden jaren '80 uitbracht via het 'roemruchte' Eindhovense Rave-On Records. Jac Hustinx had er in een paar jaar tijd als producer/platenbaas een handje van om wat obscure bands bij elkaar te verzamelen, om al even obscure releases aan de man te brengen. Waarvan Mercyful Fate het uiteindelijk nog best ver heeft geschopt, terwijl het met hun landgenoten Evil dezelfde kant op leek te kunnen gaan.

1984 Was het jaar van Iron Maiden's Powerslave, van Mercyful Fate's Don't Break The Oath, maar ook het jaar van Evil's Evil's Message. Evil wordt samen met Mercyful Fate beschouwd als de voorlopers van heavy metal in Denemarken. Dit is de cult-debuut-EP van de band, geremasterd in Antfarm Studio door Tue Madsen en nu verkrijgbaar in een speciale heruitgave. Evil's Message komt in drie zeer beperkte oplage vinylformaten in 180 grams-Teal (blauw/groen), -geel en -marmergrijs, evenals voor de allereerste keer op CD. Bovendien komt de release met zeldzame foto's.

Het zal niet verbazen dat de metal van Evil veel raakvlakken vertoont met die van het toch bekendere Mercyful Fate. Technisch onderlegd, veel lange instrumentale passages met spetterend gitaarwerk (het openende duo Evil's Message / Evil), opzwepende uptempo passages (The Devil Wants Me) goed afgewisseld met meer donkere tragere stukken (Son Of A Bitch). Ook de thematiek, het duistere, het occulte was overeenkomstig.

Het enige - en daarmee voornaamste - verschil zat 'm in de zang. Mercyful Fate had King Diamond, en Evil ... nou ja ... niet dus. Met Pearl Angel - een hele slechte alias voor Per Hansen naar mijn mening, dat had best wat meer 'evil' gemogen - had Evil wel degelijk een adequate zanger, maar ja, die van die andere band viel toch echt wel wat meer op.

Ik ben zelf heel blij dat ik indertijd, als vijftien / zestien-jarige, bands als Mercyful Fate en Evil heb leren kennen. Ok, toen waren er ook al Saxon en Iron Maiden, maar die waren net wat braver, wat meer toegankelijk wat mij betreft. Deze twee Deense bands, als ook Angel Witch en Witchfinder General, spraken me wat meer aan. Die prille liefde ben ik nooit vergeten.

Het schijnt overigens dat Evil werkt aan een nieuw studioalbum dat eind 2021 moet verschijnen. Ik ben beniewd!

Kim Xmas - guitar

Pearl Angel - vocals

Pete Hurricane - bass

Freddie Wolf - drums