Loading...

Evil - Shoot The Messenger

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-03-2015

Tracklist

01. It's here
02. Darker side of mother nature
03. Shoot The Messenger
04. I Could Be Your Hero
05. Big Show
06. Keep It True
07. Move
08. World War 666

Toen ik de naam Evil en het bijbehorende logo zag moest ik meteen denken aan het mini-album dat deze band ergens midden jaren '80 uitbracht via het 'roemruchte' Eindhovense Rave-On Records. Enig speurwerk leverde vervolgens de concrete informatie op: Evil's Message was de titel, 1984 het jaar van verschijnen. Jac Hustinx had er in een paar jaar tijd als producer/platenbaas een handje van om wat obscure bands bij elkaar te verzamelen, om al even obscure releases aan de man te brengen. Waarvan Mercyful Fate het uiteindelijk nog best ver heeft geschopt.

Het Deense Evil was dus een van die bands, waarvan door de jaren heen ook vrij weinig meer vernomen is. In 1999 verscheen nog een split met het Franse Sortilège, maar daar stonden ook gewoon de vijf nummers van het mini-album op - en dat geldt dan ook weer voor de vijf nummers van Sortilège, dezelfde vijf als van hun EP uit 1983, die inderdaad ook via Rave-On verscheen. Pas in 2009 verscheen van Evil weer eens een demo, met de veelzeggende titel Ain't Dead Yet.

Tot er dit jaar opeens, behoorlijk uit het niets, een full length wordt aangekondigd, en ook daadwerkelijk verschijnt. Van de bezetting van de jaren '80 is alleen nog drummer Freddie Wolf over, die op dit splinternieuwe album verantwoordelijk blijkt voor zowat het gehele instrumentarium. Daarnaast schreef hij ook alle muziek en teksten en blijkt ook nog eens het album geproduceerd te hebben. Enige andere deelnemer op Shoot The Messenger is jarenlange vriend en zanger Søren Nico Adamsen, die overigens een paar jaar deel uitmaakte van de Deense duiventil Artillery.

Over de muziek kan ik een stuk korter zijn dan over het voorstellen van deze band. Shoot The Messenger gaat namelijk gewoon verder waar Evil's Message indertijd ophield. Dat betekent old school heavy metal in het straatje van Judas Priest en Accept, zoals die bands in de jaren '80 klonken. Van de zelfbenoemde speed metal-roots hoor ik niet zo gek veel terug, al horen we in snellere nummers en passages wel de kenmerkende double bass-roffels en flitsende riffs voorbijkomen. Maar dat was het dan ook wel. Dit is net zo veel originele speed metal (bestaat dat eigenlijk wel?) als de cult-status die deze band zichzelf toedicht. Die is er namelijk ook niet.

Na het 'spannende' intro It's Here kunnen we met Darker Side Of Mother Nature beginnen aan onze tijdreis. Want deze muziek had wat mij betreft net zo goed in de jaren '80 verschenen kunnen zijn; en had toen waarschijnlijk net zo weinig opzien gebaard. Toch heb ik hier wel een zwak voor, maar dat heeft alles te maken met het jeugdsentiment zoals beschreven in de eerste alinea. Een leuk half uurtje nostalgie, veel meer is Shoot The Messenger wat mij betreft niet.

Freddie "Wolf" Pedersen - drums, bas, gitaar

Søren Nico Adamsen - zang