Loading...

Exhumation - Seas of Eternal Silence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-07-2019

Tracklist

01. Intro
02. Seas of Eternal Silence
03. Dreamy Recollection
04. Beyond the Eyes of the Universe
05. Forgotten Days
06. Passing Suns
07. Ceaseless Sorrow
08. Guilts of Innocence
09. Monuments
10. Whispers (demo 1994)
11. Sensation of Deadness (demo 1994)
12. Deepest Side of Fear (demo 1994)
13. Monuments (demo 1994)

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik de hier te bespreken band nog niet kende. Deze Exhumation (er zijn / waren er meer) werd begin 1990 gevormd in Thessaloniki, Griekenland. De band nam drie demo's en drie volledige albums op en ging eind 1999 weer uit elkaar. Gitarist Marios Iliopoulos vormde Nightrage toen Exhumation uit elkaar viel; en die band ken ik dan wel weer.

Het debuutalbum Seas of Eternal Silence (1997) werd indertijd opgenomen in Unisound, Örebro, Zweden, geproduceerd door Dan Swanö (Opeth, Dissection) en gemasterd in Cutting Room, Stockholm, Zweden door Peter In De Betou (Dismember, Edge of Sanity, SepticFlesh). Dat waren en zijn zeker niet de minste namen. De Zweedse connectie zat er dus al vroeg in; Nightrage zou nog heel lang een Zweeds-Griekse combinatie blijven.

De death metal van Exhumation is in elk geval nog een stuk rauwer en vooral minder melodieus dan die Nightrage daarna zou gaan maken. De invloeden van de typerende Gothenburg melodeath waren nog maar mondjesmaat aanwezig. Het gebruik van toetsen zorgde er eerder voor dat er bij vlagen een geluid ontstond in de richting van de Britse doomdeath (Peaceville three). Zo ontstond eigenlijk een mengelmoes van verschillende death metal stijlen. De ronkende maalstroom van riffs en de ratelende double-kick-ritmes zorgden er voor dat de muziek nergens te cheesy werd.

Vanaf het begin zetten nummers als Seas of Eternal Silence en Dreamy Recollection de toon, en laten horen dat Exhumation zowel in muzikaal als compositorisch opzicht aardig wat in z'n mars had. Tegenwoordig klinkt dat misschien niet meer zo bijzonder, maar in die jaren was deze stijl nog wel enigszins experimenteel te noemen. Echter was de band ook niet vies van meer traditionele death metal, getuige een nummer als Guilts of Innocence.

Als bonus heeft deze heruitgave van het debuutalbum de vier tracks van de derde demo Deepest Side of Fear uit 1994, geremasterd door George Nerantzis (Abbath, Dark Funeral, Evocation). Monuments was het enige nummer van die vier dat uiteindelijk ook het album zou halen. Al met al blijkt Exhumation vooral een cult-band, toch leuk om eens gehoord te hebben.

John Nokteridis - Bass, Vocals

Panos Giatzoglou - Guitars

Marios Iliopoulos - Guitars

Thomas Bairachtaris - Keyboards

Pantelis Athanasiadis - Drums