Loading...

Exoto - And Then You Die - The Fifth Season

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-12-2016

Tracklist

01. Reincarnation
02. Waiting for the Maggots
03. Insomnia
04. After Death
05. Canniballistic Killer
06. Chorus of the Doomed (Outro)
07. Art of Butchery
08. Necromantic Love-Affair
09. Ashes From the Past
10. The Fifth Season

Tussen al het re-release-geweld van Vic Records van einde vorige maand zou ik bijna het Belgische Exoto over het hoofd hebben gezien. Ik moet daarbij ook eerlijk zeggen dat ik nog nooit van de band gehoord had. En dan moet ik ook meteen bekennen dat ik geen flauw benul heb van hoe ver de bekendheid van deze band uit de omgeving van Mol en Dessel (Graspop area!) reikt(e).

Exoto bestond in eerste instantie in de eerste helft van de jaren '90, een periode waarin ook twee albums werden uitgebracht: Carnival Of Souls (1994) en A Thousand Dreams Ago (1995). Daarna viel de band uit elkaar, om begin 2013 de boel weer een beetje op te starten, in eerste instantie door middel van live optredens. In 2014 verscheen vervolgens ook een compilatie met nieuwe opnames van oude nummers (Beyond the Depths of Hate) uiteraard verzorgd door Vic Records. Het was dan de bedoeling om weer te stoppen, maar het enthousiasme onder de muzikanten bleef, en dus kwam er een vervolg.

Optredens van Exoto zijn nog steeds te boeken, en ook voorziet Vic Records opnieuw in een heruitgave van stokoud materiaal. De beide demo's van de band van voor de albums zijn nu aan de beurt: And Then You Die (1991) en The Fifth Season (1992). Kunstig vervlochten tot een opsomming van beide titels krijgen we hier tien tracks uit de prille begintijd van de band te horen.

De muziek die Exoto ons voorschotelt is behoorlijk exemplarisch voor de tijdsgeest: een mix van thrash en primitieve death metal. Het betreft hier de oorspronkelijke opnames, dus dat betekent dat het geluid naar de huidige maatstaven wel een en ander te wensen over laat. Desalniettemin zijn de muzikale bedoelingen herkenbaar, waaruit je dan meteen kunt concluderen dat Exoto niet al te bijzonder voor de dag komt. De overwegend opgefokte muziek luistert lekker weg, maar laat wel een beetje zo'n gedachte achter van: waar heb ik dit meer gehoord. Evengoed klinkt de muziek rauw en gemeen, zoals metal ooit bedoeld is natuurlijk.

Mocht de band echter eens in de buurt spelen, zou ik ze zeker niet uit de weg gaan. Overigens bestaat Exoto momenteel uit zanger Chris Meynen als enig oorspronkelijk bandlid, aangevuld met muzikanten die pas dit jaar zijn aangesloten.

Flip Boonen - Guitars

Chris Meynen - Vocals

Jeroen Vermunt - Bass

Didier Mertens - Drums

Stef Rayen - Guitars