Loading...

Fire Down Below - Low Desert Surf Club

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-11-2023

Tracklist

01. Cocaine Hippo
02. California
03. Airwolf
04. Surf Queen
05. Dune Buggy
06. Here Comes the Flood
07. Hazy Snake
08. The Last Cowboy
09. Mantra

In 2016 was ik uitermate enthousiast over het debuutalbum Viper Vixen Goddess Saint van de Belgische stoner-formatie Fire Down Below. Hoe het dan komt dat ik de opvolger Hymn of the Cosmic Man van 2018 gemist heb - in elk geval niet hier besproken - weet ik dan ook echt niet meer. Gelukkig kan ik nu de draad weer oppakken, want zo'n twee maanden geleden verscheen album nummer drie: Low Desert Surf Club.

Het blijft natuurlijk grappig: een Belgische band bij een Californisch label, die zich bezig houdt met "desert" en "surf". Luister maar eens naar Surf Queen, deze doet de songtitel echt eer aan, en weet desert en surf echt uitstekend te combineren! Even daarvoor zijn de gemoederen alvast flink voorverwarmd middels de opzwepende nummers Cocaine Hippo en (uiteraard, zou ik bijna zeggen) California.

Op Here Comes The Flood valt dan weer niet te surfen, maar deze track groovet des te harder! Natuurlijk, de opbouw is is vanaf het psychedelische begin lekker spannend, de climax des te spetterend. Hazy Snake is vervolgens instrumentaal, maar doet stiekem precies hetzelfde als de voorgaande track: rustig aan beginnen om de spanning op te bouwen. Uiteraard lukt dat weer prima.

Tja, en wat moet je dan nog zeggen over afsluiter Mantra, zo'n zestien bedwelmende minuten aan van alles en nog wat dat Fire Down Below te bieden heeft. Ik denk dat de conclusie kort maar krachtig mag zijn: Fire Down Below reken ik tot de betere stoner-bands van de lage landen!

Kevin Gernaey - guitar

Sam Nuytens - drums

Jeroen Van Troyen - vocals, guitar

Bert Wynsberghe - bass