Loading...

FireForce - Rage Of War

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-06-2021

Tracklist

01. Rage Of War
02. March Or Die
03. Ram It
04. Firepanzer
05. Running
06. Forever In Time
07. 108-118
08. Army Of Ghosts
09. Rats In A Maze
10. A Price To Pay
11. From Scout To Liberator
12. Blood Judge
13. Tale Of The Desert King [vinyl only]

Rage Of War is het vierde album van de Belgische heavy metalband FireForce. Het album werd (opnieuw) geproduceerd door R.D. Liapakis, en Bob Briessinck; en met de vermaarde Henrik Udd achter de mix- en masteringtafel herontdekte de band hun strakke, stuwende heavy metal - als een tankvoertuig op volle kracht. In totaal dertien power metal-nummers die definitief de kracht in hun (zelfbenoemde) combat metal zullen leggen. Tegelijkertijd zullen de nodige harmonieuze en melodieuze componenten hun indruk achter laten.

Het concept van het album blijft onveranderd, voor degene die FireForce al langer kent: historische gebeurtenissen door de eeuwen heen die onze wereld vandaag mede bepalen. Gevechten en moed, waanzin en oorlog ... Rage Of War is - behalve een veelzeggende titel - een heavy metal oproep tot het oppakken van de wapens, en een krachtige vertelling van een gevechtsverhaal. Ik snap dat een dergelijke beschrijving logischerwijs te herleiden is tot Sabaton, thematisch en zelfs atmosferisch klopt dat zeker, maar in puur muzikaal opzicht gaat de vergelijking mank.

Zeker, we horen beukende drums, strakke gitaarriffs, zware baslijnen, krachtige en melodieuze leads, en subtiele solo's. Natuurlijk geven furieuze vocalen - letterlijk en figuurlijk - een stem aan de oorlogsteksten en beschrijven ze het verspillen van bloed, het verlies, het verdriet, maar vooral de moed op het slagveld. FireForce verpakt dit in soms vlotte, maar ook regelmatig meer gedragen, heroïsche old school heavy metal in het middentempo. Het betere vuisten-in-de-lucht-werk zeg maar. Overigens heeft de band in de persoon van de Fransman (!) Matthieu Asselberghs een nieuwe zanger in de gelederen, die zich uitstekend van deze taak kwijt!

Opener en titelnummer is daarmee zeer representatief voor hetgeen FireForce te bieden heeft. Opzwepende heavy metal van klassieke snit, die verdomd lekker wegluistert. Inderdaad, zo begin je aan album! Het navolgende March Or Die is dan te beschouwen als de midtempo variant daarvan, net als even verderop Running bijvoorbeeld. Ook opzwepend, maar bedaard qua tempo, met de nadruk op krachtige, goed mee te brullen zangpartijen, stevig trommelwerk en pakkende riffs. Ook Ram It laat zich perfect meebrullen, waarna met (het Priest-achtige) Firepanzer het gas er weer vol op gaat! Na het naar mijn mening zwakke ballad-achtige Forever In Time revancheert FireForce zich direct met het uit de startblokken vliegende 108-118, het vlotte Army Of Ghosts en het pakkende Rats In A Maze. Naar het einde van het album toe noteer ik geen misser meer, al vind ik de vinyl-bonutrack Tale Of The Desert King een van de mindere nummers van het totaal.

Zo biedt FireForce op Rage Of War voor elk wat wils, ofwel zeer gevarieerde op klassieke leest geschoeide heavy / power metal. Hoewel het wel een hedendaagse touch verraadt zou ik het geluid toch authentiek willen noemen. Er wordt geen enkele poging gedaan om de boel dicht te smeren, en elk element is afzonderlijk duidelijk te onderscheiden. Rage Of War is dan ook een aanrader voor de old school metalfan, FireForce doet echt niet onder voor gelijkgestemde collega's.

Matt Asselberghs - vocals, guitars

Erwin Suetens - guitars

Serge Bastaens - bass guitar

Christophe de Combre - drums