Loading...

Four Trips Ahead - ...And The Fire Within

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-03-2020

Tracklist

01. Step Into My World
02. December
03. Sea Song
04. Good Times Goodbye
05. Theres A Time
06. The Escape
07. Let It Out
08. Run To You
09. The Descent
10. Bring Me Down

Uit New York City komt de heavy rockband Four Trips Ahead. Ik vind het altijd wel leuk wanneer een hedendaagse band de oorspronkelijke geest van harde, eerlijke rock wil doen herleven. De band heeft hun krachtigste werk tot nu toe afgeleverd, zonder hun artistieke integriteit in gevaar te brengen, met hun tweede langspeler ... And The Fire Within, dat op 28 februari 2020 (opnieuw) is uitgebracht via Dr. Music Records; het album kende blijkbaar al een eerdere release in 2017, maar daar weet ik verder niet veel van.

De oorsprong van Four Trips Ahead gaat terug tot het jaar 2005, toen de ervaren New Yorkse muzikanten elkaar voor het eerst ontmoetten op zoek naar een nieuwe creatieve uitlaatklep. Zanger Peter Wilson, gitarist Brian Eisenpresser, bassist Dan Cassidy en drummer Ken Candelas herkenden onmiddellijk hun gedeelde muzikale interesses en componeerden verfijnde heavy rock-geluiden met sterke melodieën en energieke dynamiek. Het kwartet bracht al snel hun energieke muziek naar de Amerikaanse oostkust en verder in de Verenigde Staten. In Europa hebben ze hun territorium al gemarkeerd met interviews en sampler-bijdragen in gerenommeerde rock-tijdschriften, met lovende kritieken en radio-airplay in Engeland, Duitsland, Frankrijk en België.

Door hun opwindende, avontuurlijke handelsmerk-geluid te combineren met aangrijpende teksten en een krachtige productie, hebben de nieuwe nummers de volwassenheid en verfijning om Four Trips Ahead tot een stabiele subtopper te maken binnen de huidige rockscene. Geproduceerd door zanger Peter Wilson, werden de tien nummers opgenomen door Johnny Nice (Amy Lee, Skillet, Rihanna) en Grammy en Emmy Award-winnende geluidstechnicus Nick Cipriano (Dream Theater, Twisted Sister, Erasure) bij Spin Recording Studios. Fans van Black Stone Cherry, Alter Bridge, Tremonti of The Brew zullen een feest der herkenning beleven met dit nieuwe album.

Nummers als opener Step Into My World, het tot nadenken stemmende Good Times Goodbye, en The Descent laten het meest duidelijk het aangrijpende en energieke geluid van Four Trips Ahead horen. Sowieso laten de teksten (over de strijd om identiteit, zelfredzaamheid en vertrouwen te midden van chaos en conflicten) van deze band de nodige diepgang horen. Daarmee probeert het viertal zich te onderscheiden van de (ook naar mijn mening) hedendaagse eendimensionale en kunstmatige rock- en metal-releases. Regelmatig is een melancholieke, wat donkere atmosfeer te ontwaren; juist dat spreekt me enorm aan!

Four Trips Ahead combineert op een pakkende manier de geluiden van 70's hardrock, met vleugjes van het buiten de box-denken van prog- en alternatieve rock, die eerder aan de jaren '90 doet denken. Dat levert weliswaar een vertrouwd geluid op, maar dankzij die combinatie toch ook wel iets eigens. De muziek is redelijk gitaargestuurd, met regelmatig een lekker rauw randje, groovende passages en een lekkere drive. Luister maar eens naar December, waarop beide aspecten heerlijk gecombineerd worden. Nee, er wordt hier geen nieuw wiel uitgevonden, maar Four Trips Ahead klinkt desondanks lekker fris en gedreven. ...And The Fire Within is het luisteren zeker meer dan waard!

Peter Wilson - Vocals

Brian Eisenpresser - Guitar, Vocals

Dan Cassidy - Bass, Vocals

Ken Candelas - Drums