Loading...

Funeral For Two - Funeral For Two

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-09-2020

Tracklist

1. Sculpture of a Demon
2. Forgotten Souls

Over het algemeen is het moeilijk om een ​​band te beoordelen op basis van slechts twee nummers, maar in het geval van generieke doom metal zoals die van het Finse Funeral For Two durf ik het wel aan. Een nieuwe band / nieuw project dat zich ten doel heeft gesteld de ware doom-gedachte op sterke wijze uit te dragen. Een twee tracks tellende single / EP (toch goed voor 17 minuten aan muziek!) met dezelfde titel als de bandnaam heeft mijn nieuwsgierigheid opgewekt.

De basis van deze muziek bestaat uit lage, zwaar fuzzende riffs, waarvan je bij wijze van spreken de snaren zelfs nu nog kan horen of voelen trillen. De basgitaar echoot grotendeels het geluid van de ritmegitaar, zodat een serieus dikke laag ontstaat. Het drumwerk is sober maar uiterst adequaat. De zang is klassiek-doom: clean, met een enorme galm; zo heerlijk!

Sculpture Of A Demon is het eerste nummer - en was de kennismaking via youtube. Oppervlakkig beluisterd lijkt het er op alsof een enkele riff constant herhaald wordt, en er verder niets gebeurt. Nou ja, uiteindelijk is dat eerste zeker waar, maar ik vind juist die kracht van de herhaling allerminst vervelend. Eenvoud troef, maar wat een smerig geluid en een onheilspellende atmosfeer.

Daarna blijkt dat ik het tien minuten durende Forgotten Souls toch echt nog beter vind. Wat een doom-monster is dit zeg! Het nummer bevat alles dat doom zo interessant maakt, vooral de combinatie van hoogwaardige epiek en de ingetogen atmosferische stukjes doen de dynamiek en de sfeer erg goed. Ik moest hierbij in eerste instantie denken aan Thronehammer, de laatste band die me bijna anderhalf jaar gelden zo omver wist te blazen; en dat is absoluut een positieve vergelijking! Ik kijk met doomend hart en ziel uit naar een volwaardig album.

Mikke Sillanpää - zang, gitaar

Jetro Santaharju - basgitaar

Jiri Mustajärvi - drums