Loading...

Gang - Inject the Venom

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-10-2014

Tracklist

01. Primal Reign
02. Dying World
03. Chaos for Glory
04. Man of Sorrows
05. Midnight
06. If Heaven Is Hell
07. The King Became a God
08. State of Disgrace
09. All of the Damned
10. Edge of Time
11. Behind the Gate
12. All the Fool Around

Een cd-tje in de brievenbus dat al sinds 1 april (geen grap) uit is? Ok, geen probleem, deze blijkt namelijk best leuk te klinken zo voor een keertje. Eerst maar even voorstellen. Gang (voorheen Gush X) is een metalband uit Frankrijk die al sinds 1990 bezig is. Hun eerste album verscheen al in 1993, sindsdien laat de band "regelmatig" van zich horen.

Goed, nu in 2014 is het dus de beurt aan een nieuw album - het zesde, met de titel Inject The Venom - het vorige verscheen immers al weer in 2010. Eerlijk gezegd kende ik deze band nog niet, het bestaan voltrekt zich volgens mij dan ook redelijk in de marge van de heavy metal-wereld. De muziek leidt er ook niet echt toe dat er overdreven veel aandacht aan de band besteed hoeft te worden. De heavy/thrash/groove-metal-mix die Gang produceert is van alle tijden, en zal weliswaar menig metalliefhebber aanspreken, maar geen aardschok in het muzikale landschap veroorzaken.

Al na een paar nummers weet ik waar ik aan toe ben. Zo doen Dying World en Chaos For Glory wel erg aan Saxon denken, inclusief hoge zang, met nasale ondertoon. Ook laat Gang horen dat de band een "moderner" trucje beheerst, soms doet de muziek me denken aan de midtempo swingende thrash zoals een band als Anthrax die in later jaren heeft laten horen. Ergens tussen old school heavy en groovende thrash metal, voornamelijk gebracht in het middentempo, doet Gang zijn ding.

De bekende foefjes zijn dus aanwezig, er wordt rijkelijk gestrooid met invloeden uit lang vervlogen heavy metal-tijden. Behalve genoemde bands komt uiteraard ook Judas Priest regelmatig voorbij, en zijn er uiteraard links naar de NWOBHM te leggen. Veelzeggend daarin is de cover If Heaven Is Hell van Tokyo Blade (van het selftitled debuutalbum uit 1983), waarop de oorspronkelijke zanger Alan Marsh nog even een deuntje mag meezingen. Even exemplarisch voor Injext The venom is de aanwezigheid van een instrumentaaltje, Midnight is dan ook precies dat wat je ervan verwacht.

Niks wereldschokkends dus, maar wel uitermate pakkend - wat, verslavend bijna - voor wie in de jaren '80 en '90 met heavy en thrash metal is opgegroeid. De tempo's, de riffs en de typerende hoge zang zijn kenmerkend voor het genre. Gang zorgt niet voor verrassingen, maar levert met Inject The Venom een degelijk old school heavy metal-album af. Een ideale festival-vulling voor bij onze Oosterburen zou ik zo zeggen.

Sylvain Cotté 'Steve' - gitaar, zang

David Fasquel 'Biggy' - gitaar

Laurent Bocquet 'Bill' - zang

Malo - drums

Philty - bas