Loading...

Gates Of Ishtar - A Bloodred Path

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-07-2017

Tracklist

01. Inanna
02. Where The Winds Of Darkness Blow
03. The Silence
04. Tears
05. The Dreaming Glade
06. When Daylight s Gone
07. Into Seasons Of Frost
08. A Bloodred Path
09. I Wanna Be Somebody (W.A.S.P. cover)

Gates of Isthar is opgericht in Luleå, Zweden in 1992. Hun debuut-demo Season of Frost leidde al meteen tot een platendeal met het Finse Spinefarm Records. Debuutalbum A Bloodred Path werd opgenomen in de inmiddels bekende Tico-Tico Studios (Sentenced, Demigod, Impaled Nazarene) en verscheen in 1996.

2017 Is het jaar van de heruitgaven voor Gates Of Ishtar. Zowel de genoemde demo als de drie albums die de band in hun korte bestaan (1992-1998) uitbracht, werden in april van dit jaar al in volledig geremasterde vorm heruitgegeven door Century Media. Toch doet ook Vic Records een duit in het zakje, want ook dat label komt met een heruitgave van in dit geval debuutalbum A Bloodred Path.

Gates Of Ishtar was in de jaren '90 een exponent van de melodieuze Zweedse death metal met invloeden van Dawn, Sacramentum en vooral Dissection en vroege At The Gates. Daar waar veel van de melo-deathbands in de loop der jaren nadrukkelijk inzetten op melodie, heeft Gates Of Ishtar altijd z'n eigen wat rauwere geluid gehouden. Ik vermoed dat dat juist ook precies de reden is dat deze band niet de grote bekendheid gehaald heeft, ten opzichte van veel collega's.

Met name de black-invloeden (luister bijvoorbeeld maar eens naar het titelnummer A Bloodreth Path) zullen daarbij een rol hebben gespeeld. Ironisch genoeg zijn het juist ook veel 'oudere', meer pure heavy metal-invloeden waar de band in eerste instantie het meest mee stoeide; een pure death metalband is Gates Of Ishtar sowieso nooit geweest. Getuige de overbodige cover van W.A.S.P.'s I Wanna Be Somebody; een klein gedrochtje. Maar luister ook maar eens naar Where The Winds Of Darkness Blow met z'n heerlijke old school NWOBHM-vibe.

Overigens is de band sinds 2015 weer bij elkaar, waarbij ik geen idee heb wat de toekomstplannen zijn; behalve optreden tijdens Party.San Open Air? Daarnaast weet ik ook niet of Vic nog plannen heeft om nog meer albums van de band opnieuw uit te brengen. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen.

Oskar Karlsson – Drums

Mikael Sandorf – Zang

Andreas Johansson – Gitaar

Tomas Jutenfäldt – Gitaar

Niklas Svensson – Bas