Loading...

Ghost - If You Have Ghost

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-11-2013

Tracklist

01. If You Have Ghost (Roky Erickson cover)
02. I'm A Marionette (Abba cover]
03. Crucified (Army of Lovers cover)
04. Waiting For The Night (Depeche Mode cover)
05. Secular Haze (Recorded Live At Music Hall of Williamsburg, Brooklyn)

Ghost. Tegenwoordig schijn je Ghost B.C. te moeten zeggen en schrijven, ik weiger daar aan mee te doen; rare Amerikanen. In Europa is en blijft Ghost gewoon Ghost; en ik liefhebber van hun muziek. Twee albums hebben de anonieme Zweden nu op hun naam staan, waarvan hier nog regelmatig nummers door de speakers schallen; en mijn bevindingen daaromtrent elders op deze site ook te lezen.

Het naar eigen geluid ombuigen van andermans nummers heeft deze band al van begin af aan tot subtiele kunst verheven. Zo werden Here Comes The Sun (van The Beatles, Japanse bonus op het debuutalbum Opus Eponymous), en I'm A Marionette (Abba) en Waiting For the Night (Depeche Mode), beide laatsten als bonus bij het tweede album Infestissumam, al eerder wereldkundig gemaakt.

Daar is nu een nieuw hoofdstukje aan toegevoegd. Het heeft Ghost behaagd zich te wagen aan Roky Erickson's If You Have Ghost(s) (what's in a name?). Die artiest werd al ruimschoots aangehaald als mogelijke invloed voor Ghost (net als voor wijlen The Devil's Blood, waarmee ook een verband zou bestaan, maar dat is weer een heel ander verhaal). Ik zou zeggen, luister en oordeel zelf maar, hieronder staat ie.

De drie genoemde coverversies zijn, samen met een live-uitvoering van Secular Haze, nu op een EP samengebracht. Daar is dan ook nog een versie van Crucified van Army Of Lovers als tweede nieuwe track aan toegevoegd. Uiteraard is ook deze van origine al 'foute' track bij Ghost in goede handen.

Opvallend vind ik de credits die op deze EP zijn toegekend. Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters, Queens Of The Stone Age) heeft blijkbaar I'm A Marionette ingedrumd, en de nieuw opgenomen nummers geproduceerd. Opvallend, omdat over de achtergrond van deze band nog altijd weinig bekend is. Waarbij natuurlijk de nieuwsgierigheid blijft bestaan wie toch al die andere mensen zijn die verantwoordelijk zijn voor de muziek en het bandgeluid van Ghost.