Loading...

Girlschool - Demolition (re-release)

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-02-2017

Tracklist

01. Demolition boys
02. Not for sale
03. Race with the devil (The Gun Cover)
04. Take it all away
05. Nothing to lose
06. Breakdown
07. Midnight ride
08. Emergency
09. Baby doll
10. Deadline
11. Take it all away (Single Version) (Bonus)
12. It could be better (Single Version) (Bonus)
13. Nothing to lose (Demo) (Bonus)
14. Not for sale (Demo) (Bonus)
15. Furniture fire (B-Side of Emergency) (Bonus)

Je hebt zo van die bands die in hun begintijd of hoogtijdagen weliswaar prima gewaardeerd werden, maar eigenlijk jaren later een heuse cultstatus hebben verworven of toegedicht gekregen hebben. Het Engelse Girlschool lijkt me daar een mooi voorbeeld van. Het gegeven dat hun eerste albums nu, 35 jaar en meer na dato, maar weer eens worden heruitgegeven, zegt wat dat betreft al meer dan genoeg denk ik zo. Tegenwoordig worden we natuurlijk bedolven onder allerlei re-releases, maar een iconische band als deze wil ik toch wel even (opnieuw) onder de aandacht brengen. Dit wordt er dus weer eentje onder de noemer 'opa vertelt'.

Eind jaren '70 werd de band al opgericht, in eerste instantie onder de naam Painted Lady, maar in 1978 definitief als Girlschool. De beide bandnamen verraden het misschien al wel een beetje, maar het voornaamste aandachtspunt werd in eerste instantie gevormd door het feit dat Girlschool bestond - en nog altijd bestaat - uit louter dames. Oorspronkelijk speelde het kwartet een vrij primitieve mix van (hard)rock, punk en wat vlak daarna metal zou gaan heten. Lekker rauw en ongecompliceerd, maar wel melodieus. Gezien de band uit Engeland komt, en vanaf 1980 platen uitbracht, werd Girlschool gemakshalve onder de noemer NWOBHM geplaatst. In strikt muzikaal opzicht klopt dat niet helemaal.

De dames kregen al snel naamsbekendheid toen ze in 1979 door Groot-Brittannië en op het vasteland van Europa in het voorprogramma van Motörhead tijdens hun Overkill-tour werden meegesleurd. Vanaf toen zouden de loopbanen van beide bands elkaar regelmatig blijven kruisen (zo verscheen in 1981 een gezamenlijk album onder de naam Motörschool Headgirl, en werden over en weer hand- en spandiensten verricht). Ter ondersteuning van de tour verscheen alvast een eerste single Take It All Away, voordat in juni van 1980 debuutalbum Demolition het levenslicht zou zien.

Demolition werd indertijd geproduceerd door de ervaren sound engineer Vic Maile (The Small Faces, Jimi Hendrix, Led Zeppelin) en werd uitgebracht door Bronze, inderdaad hetzelfde label waar Motörhead in die dagen z'n albums op uitbracht. Niets werd aan het toeval over gelaten om van Girlschool een succes te maken. Het debuutalbum bereikte de 28ste plaats in de Britse albumcharts, een nieuw heavy metal fenomeen leek geboren. Niet geheel onterecht ook, want de dames bleken ook serieus goed te musiceren en te kunnen spelen. Ere wie ere toekomt!

De plaat werd ook door de fans goed ontvangen, en nummers als Demolition Boys, Midnight Ride, Nothing to Lose, maar vooral Emergency (en de b-kant van de single indertijd Furniture Fire!) deden het goed bij het nog niet erg verwende rock/metalpubliek. Tegenwoordig kijken we hier op terug als best simpele muziek, maar in 1980 sloeg dit dus best aan. Ik ben zelf net te jong om de beginjaren van Girlschool bewust te hebben meegemaakt, maar terugkijkend kan ik me de primitieve charme ervan levendig voorstellen. En zoals ik al in de eerste alinea schreef: Girlschool is al jaren te beschouwen als een heuse cultband.

Overigens is Girlschool altijd actief gebleven, en bestaat tot op de dag van vandaag, met nog altijd drie van de vier oerleden in de gelederen zoals de wereld die in 1978 leerde kennen. Alleen gitariste/zangeres Kelly Johnson ontbreekt, zij was af en aan tot het jaar 2000 actief voor de band, maar overleed helaas in 2007 aan kanker. Haar positie is - ook al weer sinds 1999 - ingenomen door Jackie Chambers.

In 1981 verscheen opvolger Hit And Run, dat misschien wel beschouwd wordt als het beste Girlschool-album. Daarover later meer, want ook die is opnieuw uitgebracht. Net als Demolition trouwens met de nodige extraatjes; altijd leuk. Overigens zijn van deze genoemde Girlschool heruitgaven gewoon de oorspronkelijke opnames en artwork gebruikt; dus geen oppoetswerk hier. Ook de video's die je hier ziet komen uit de 'oude doos' en hebben wat mij betreft een heerlijke nostalgische waarde. Stap even mee in de tijdmachine!

Kim McAuliffe – guitar, vocals

Kelly Johnson – guitar, vocals

Enid Williams – bass, vocals

Denise Dufort – drums