Loading...

Glitter Wizard - Hollow Earth Tour

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-10-2016

Tracklist

01. Smokey God
02. Mycelia
03. The Hunter
04. Scales
05. Stoned Odyssey
06. Fungal Visions
07. UFOLSD
08. Sightseeing with Admiral Byrd
09. Death of Atlantis

Lipstick stains on the rim of a bong

Het Italiaanse label Heavy Psych Sounds (een veelzeggende naam inderdaad) heeft me in het verleden al weten te verblijden met releases van bijvoorbeeld Farflung en Black Rainbows; bands die de ware psychedelische stoner en vooral spacerock tot hoofd-thema gemaakt hebben. Ik verwacht dus van de mij tot nu toe onbekende Amerikaanse band (afkomstig uit de voormalige hippie-hoofdstad San Francisco) Glitter Wizard eigenlijk niet veel anders.

Afgaande op opener Smokey God (echt waar) worden mijn verwachtingen volledig ingelost. Alsof bandnaam en deze eerste songtitel al niet genoeg zeggen: dit is inderdaad op en top zweverige rock, rechtstreeks uit de jaren '70 weggeplukt. Psychedelica viert hoogtij, in muzikaal opzicht tot uiting gebracht door lekkere old school riffs, natuurlijk heel veel orgel, een swingende en groovende ritmesectie, en zweverige, soms meerstemmige cleane zang. Zelfs een vleugje glamrock zit hier wel in verweven. En aan het eind van het album vertoont de muziek ook nog wel wat progrock invloeden: het duo Sightseeing with Admiral Byrd/Death of Atlantis doet me bij vlagen wat aan het Nederlandse Earth And Fire denken.

Zelf noemen de bandleden uiteenlopende invloeden als Hawkwind, Blue Öyster Cult, Van der Graaf Generator, Deep Purple, Pentagram, Witchfinder General, Black Sabbath, Sleep, MC5, Blue Cheer, Alice Cooper, Uriah Heep (wie moet bij het tweede gedeelte van UFOLSD nou niet denken aan Gypsy?) en nog veel meer. Grappig genoeg heb ik wel het idee dat als je van genoemde namen een beetje een mix weet te maken, dat je dan aardig in de buurt zit van het geluid van Glitter Wizard. Waarbij ik bijzonder genoeg wel de naam van Pink Floyd mis, want ook daar hebben de leden van Glitter Wizard ongetwijfeld wel eens naar geluisterd.

Wanneer je bijvoorbeeld luistert naar nummers als The Hunter en vooral Scales, dat uitgebreide instrumentale duels bevat, kom je aardig in de buurt van bands als Uriah Heep en Deep Purple. Blue Cheer en Alice Cooper duwen de band richting glamrock, terwijl andere name de occulte/doomy kant benadrukken. En dan natuurlijk het overvloedige toetsenwerk voor de spacerock. Het totaalplaatje zorgt voor lekker in het gehoor liggende, overwegend opzwepende jaren '70 rock, in een behoorlijk vintage klinkende productie, en met een prettig waterpijp-tintje. Kortom: helemaal muziek naar mijn eigen smaak!

It's time to make a trip

Wendy Stonehenge - vocals, flute, piano

Doug Graves - synthesizers, organ, violin, vocals

Lorfin Terrafor - guitar, vocals, piano, percussion

Kandi Moon - bass, vocals, guitars, piano

Fancy Cymballs - drums