Loading...

Gorgoroth - Instinctus Bestialis

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-11-2015

Tracklist

01. Radix Malorum
02. Dionysian Rite
03. Ad Omnipotens Aeterne Diabolus
04. Come Night
05. Burn In His Light
06. Rage
07. Kala Brahman
08. Awakening

Gorgoroth gold in de jaren '90 als 1 van de gevaarlijkste Noorse black metalbands. Met het vertrek in 2007 van vocalist Gaahl en bassist King Ov Hell kwam daar definitief de klad in. Het enig overgebleven oerlid Infernus probeert sindsdien de bandnaam met bijbehorende eer hoog te houden, maar met matig succes. Waar de twee 'dissidenten' met God Seed nog een aardig plekje in de scene hebben weten te bewerkstelligen, glijdt Gorgoroth langzaam af richting vergetelheid.

Quantos Possunt ad Satanitatem Trahunt was in 2009 al een eerste teken aan de wand dat Gorgoroth oude stijl definitief niet meer terug zou komen. Vervolgens duurt het zes jaar voordat er een opvolger is - de overbodige remake van Under the Sign of Hell uit 2011 even buiten beschouwing gelaten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de band in die zes jaar voorbij lijkt gestreefd door gelijkwaardige (black) metalbands uit allerlei uithoeken van deze aardkloot.

Want wat Gorgoroth op hun nieuwste laat horen verdient niets meer dan het predikaat degelijk. Dat de band (opnieuw) met slechts een half uur aan nieuwe muziek aankomt - waar ze dan zes jaar over gedaan hebben? - is al een teken aan de wand vind ik. Productioneel heeft de band zich een wat zwaarder (en moderner) geluid aangemeten (een beetje richting death metal), hetgeen de beluisterbaarheid ten goede komt, de authenticiteit echter niet. Ook positief vind ik de aanwezigheid van vocalist Atterigner (van het Servische Triumfall, wie kent ze niet) die hier een puike prestatie neerzet. Meer grunt, minder krijs, dat bevalt me wel.

Dat laat echter onverlet dat de band hier met 'slechts' doorsnee materiaal aankomt. Zoals gezegd: dit soort black metal kan tegenwoordig door elke willekeurige band vervaardigd worden, Gorgoroth kan zich anno 2015 echt niet meer van de massa onderscheiden. Sterker nog: de band laat zich leiden door clichés; luister maar eens hoe de galm-effecten het woord Satan in de teksten benadrukken. Infantiliteit van de bovenste plank toch.

Echt slecht wordt het uiteindelijk nooit, maar moet een band met een reputatie als die van Gorgoroth daarvoor settelen? Een band als deze dient nog altijd relevant te zijn, en dat is zeker niet het geval. Ik vind dat Gorgoroth voor meer moet gaan dan een magere voldoende.

Roger Tiegs "Infernus" - Guitars

Frank Watkins "Bøddel" - Bass

Tomas Asklund - Drums

Atterigner - Vocals