Loading...

Grave Digger - Exhumation - The early years

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-10-2015

Tracklist

01. Headbanging Man
02. Fire In Your Eyes
03. Witch Hunter
04. Shoot Her Down
05. Stand Up And Rock
06. Heavy Metal Breakdown
07. Enola Gay - Drop The Bomb
08. Get Away
09. We Wanna Rock You
10. Playing Fools
11. Here I Stand
12. Tyrant
13. Paradise
14. My Private Morning Hell
15. Young and Dangerous

Grave Digger bestaat al weer 35 jaar, en dat willen ze in Duitsland weten ook! Ter gelegenheid hiervan heeft het de band behaagd om 13(!) van hun oeroude 'klassiekers' in een nieuw jasje te steken en te verzamelen op Exhumation - The early years.

Die vroege jaren begonnen met debuutalbum Heavy metal Breakdown, waarvan het titelnummer en Headbanging Man hier een bewerking hebben gekregen. Daarna werd de ingeslagen weg vervolgd met Witch Hunter (1985) en War Games (1986) waarvan we hier ook diverse nummers tegenkomen. Nog verder terug in de tijd gaat het met Shoot Her Down van de allereerste demo uit 1982. Dit is zo'n beetje het enige nummer dat er op vooruit is gegaan in de loop van de vele jaren. Want juist in deze technisch superieure versies valt pas goed op hoe saai en eentonig de muziek van Grave Digger eigenlijk is. Ik vond vroeger juist het ongekunstelde van deze band wel z'n charmes hebben, en dat vervalt hiermee.

Na drie albums besloot de band een meer commerciële koers te gaan varen en de naam te wijzigen naar Digger. Dit leverde in december 1986 het geflopte album Stronger Than Ever op, waarvan Stand Up And Rock hier opnieuw vereeuwigd is. Wel bijzonder om deze hier tussen te hebben, ik dacht eigenlijk dat de band die periode het liefst zou vergeten. Het is ook bij dat ene album gebleven, want vanaf 1991 is er weer 'gewoon' sprake van Grave Digger (nadat de band ook nog even Hawaii heette, maar dat heeft geen materiaal opgeleverd).

Na deze terugblik op de eerste jaren uit de loopbaan van Grave Digger krijgen we als bonus ook nog twee splinternieuwe nummers voorgeschoteld. My Private Hell Morning en Young And Dangerous gunnen de luisteraar een blik in de toekomst, en zijn een voorbode voor een nieuw album dat in 2016 moet gaan verschijnen. Verwacht hiervan geen verrassende nieuwe wendingen, de band doet gewoon wat het al jaaaaren doet: het spelen van voorspelbare, min of meer epische heavy metal met een hoog meebrulgehalte en gelikte refreintjes. De liefhebber zal dit product ongetwijfeld geweldig vinden, de neutrale toeschouwer mag 'm van mij negeren.

Chris Boltendahl - Vocals

Stefan Arnold - Drums

Jens Becker - Bass

Axel "Ironfinger" Ritt - Guitars

Marcus Kniep - Keyboards