Loading...

Grave Digger - Fields Of Blood

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-06-2020

Tracklist

01. The Clansmans Journey
02. All For The Kingdom
03. Lions Of The Sea
04. Freedom
05. Heart Of Scotland
06. Thousand Tears
07. Union Of The Crown
08. My Final Fight
09. Gathering Of The Clans
10. Barbarian
11. Fields Of Blood
12. Requiem For The Fallen

Grave Digger nu nog moeten introduceren is zinloos, overbodig. De band zwerft al veertig jaar (opgericht in 1980 in Keulen) rond over deze aardbol, zonder daarop voor noemenswaardige verschuivingen te zorgen. Studio-album nummer twintig heet Fields Of Blood, waarmee de band voortzet op de Schotse thematiek van hun grootste succesnummer Tunes Of War.

Zanger Chris Boltendahl - sinds jaren de enige constante factor - en de zijnen wijken geen duimbreed van de al jaren geleden ingeslagen richting (afgezien van de korte periode in de tweede helft van de jaren '80 waarin de naam werd veranderd, eerst naar Digger, daarna naar Hawaii, en de rauwe heavy metal werd vervangen door een veel zoetsappiger soort van rockmuziek). Voor nu is het nog altijd de aanstekelijke, oerdegelijke, typisch Duitse power metal waar we het mee moeten doen. De band blijft daarmee trouw aan zichzelf, en daarmee natuurlijk ook aan de nog altijd indrukwekkende fanschare; in het thuisland dan toch.

De hoeveelheid Duitse fans ten spijt, Fields Of Blood zal bij mij uiteindelijk voortleven als toch gewoon weer middel- of regelmaat troef. Juist misschien wel meer dan ooit. Want Grave Digger heeft in z'n langjarige bestaan zeker mindere albums gemaakt, maar toch ook wel betere. Dus dan krijg je, inderdaad, middelmaat. Er staat geen enkele track op het album waarbij ik opveer van mijn stoel van verrassing; daarentegen staat er ook geen een op die ik zou kwalificeren als slecht. Daarmee lijkt Grave Digger HET toonvoorbeeld van de veelgenoemde Duitse degelijkheid.

Her en der worden wat gasten van stal gehaald om een enkele track van wat extra jus te voorzien, zoals de vocale bijdrage van Noora Louhimo (Battle Beast) in de ballade Thousand Tears. Ook horen we wat extra zang en koortjes (onder anderen van 'onze eigen' John Cuijpers) en - geheel conform de thematiek - duiken er ook de nodige doedelzakken op; daarnaast doet ook het Franse percussie-gezelschap Les Tambours Du Bronx nog een duit in het zakje op een tweetal nummers. Zo ademt alles de sfeer van een herhalingsoefening van Tunes Of War, het succesalbum waar de band nog altijd graag op teruggrijpt.

Naast een instrumentaal in- en outro horen we een tiental composities waar naast de regelmaat ook de epiek van af druipt. Titelnummer Fields Of Blood doet die term eer aan met z'n speelduur van net boven de tien minuten; daarnaast zijn natuurlijk de heldhaftige teksten en stoere strijdkreten niet van de lucht (luister maar eens naar Heart Of Scotland als sprekend voorbeeld). Dit jubileum-album van Grave Digger biedt de verwachte kwaliteit, de fans krijgen wat ze verwachten en kunnen tevreden zijn. Ik vind het persoonlijk allemaal wat gemakkelijk.

Chris Boltendahl - zang

Jens Becker - basgitaar

Axel “Ironfinger” Ritt - gitaar, toetsen

Marcus Kniep - drums, toetsen