Loading...

Graveyard - Hold Back The Dawn

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-10-2019

Tracklist

01. Swarm of Flies
02. Winds Like Daggers
03. Of Extant Cults and Living Terrors
04. Hurled Unto Damnation
05. The Storm Above Port Sulphur
06. The Shrike
07. O Beast I Fear Thy Name
08. Madre De La Noche

Graveyard is in 2007 ontstaan in Barcelona en heeft al de nodige EP's, vooral heel veel splitbijdragen en tot voor dit jaar drie langspelers op het palmares staan. De band is hier niet al te vaak, maar toch al wel een paar keer voorbij gekomen. Hun versie van smerige old school death metal is nooit origineel, maar over het algemeen wel vermakelijk; voor de verstokte liefhebber dan toch. Hold Back The Dawn is het meest recente wapenfeit.

Op een stijlbreuk is Graveyard dan ook niet te betrappen, zo blijkt al snel wanneer het eerste duo tracks Swarm of Flies en Winds Like Daggers beukend en stampend de gehoorgangen teistert. Lekker smerig, zagend en schurend, hard en strak, en voorzien van een vette in je smoel grunt. Wat hooguit opvalt is dat de productie al een stuk verbeterd is ten opzicht van die op ouder materiaal. Nog steeds lekker old school, rauw, en passend bij de muziek; maar toch ook wel weer zo netjes dat alles goed te volgen is. En dat is al een pluspunt.

Ook prettig vind ik de atmosferische toetsenlijntjes die zo af en toe de kop opsteken, al zijn die niet helemaal nieuw voor Graveyard natuurlijk. Ze vallen me hier in positieve zin op, en hebben wat mij betreft ook echt een meerwaarde voor de donkere sfeer. Altijd lekker zijn de wat langere tracks van Graveyard, waarin ruimte wordt gemaakt voor langzamere, dreigende passages die bij vlagen neigen naar doom. Natuurlijk vallen in dat kader Hurled Unto Damnation en afsluiter Madre De La Noche direct op. Dit zijn voor mij dan ook de smaakmakers van het album. Al blijkt ook het met gitaarsolo's volgepropte Of Extant Cults and Living Terrors een heerlijk dreigend nummer.

Zo zijn er op Hold Back The Dawn dan weer precies genoeg fragmenten te vinden die afwisseling bieden aan de eenheidsworst die Graveyard verder laat horen. Ik ben er op ingesteld, en vind het gebrek aan originaliteit dan ook niet storend. Mede-liefhebbers raad ik dan ook aan om ook deze langspeler maar weer tot zich te nemen, je zult er geen spijt van krijgen.

Julkarn - bass guitar, vocals

Javi Bastard - guitars, keyboards

Carlos - guitars

Gusi - drums, vocals

Fiar - vocals