Loading...

Grimgotts - Sagas

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-09-2020

Tracklist

01. Northern Passage
02. Rise Again
03. Plunder, Loot and Chantey
04. Sagas

Opgericht in 2015 als een Harry Potter-parodie-outfit, is Grimgotts sindsdien afgestudeerd in hun eigen fantasierijk: het mythische land Andria. Hun goed ontvangen albums Lions Of The Sea (2017) en Dragons Of The Ages (2019) beschrijven epische veldslagen tussen mannen en draken op de volle zee van Andria. Sowieso is deze band ongelooflijk productief geweest in een periode van vijf jaar: Naast de twee langspelers tel ik al gauw zo'n vier EP's en minstens evenveel singles. Inmiddels is daar aan toegevoegd de EP Sagas, die de (duh!) saga, van Andria voortzet. En dit is pas mijn kennismaking met de band. Deze EP maakt deel uit van een trilogie van releases (Tales, Sagas & Legends) die later dit jaar als één volledig album zal verschijnen.

Fans van pak 'm beet Rhapsody Of Fire, Dragonforce, Sonata Arctica en Alestorm (Plunder, Loot and Chantey!) wordt zeker aangeraden om deze Londense symfonische power metalband eens te checken. Die info van de promotor geef ik graag door, al vind ik dat qua vergelijkingsmateriaal wel wat uitersten. Alestorm onderschrijf ik direct vanwege de overmatige blijheid van deze muziek en een licht-folkloristische touch (afsluiter Sagas vooral). De diverse Rhapsody('s) (Of Fire) en Sonata Arctica schat ik toch echt een stuk hoger in; en aan Dragonforce heb ik (ook) een hekel. Grimgotts legt overwegend eenzelfde hyper-activiteit aan de dag als die laatstgenoemde, dus ik ben er al vrij snel van doordrongen dat Grimgotts aan mij niet helemaal besteed is.

De dertien-in-een-dozijn power metal met een sterk aanwezige symfonische touch - nou ja, toch in elk geval heel veel toetsen - zal inderdaad de nodige liefhebbers van genoemde voorbeelden aanspreken. Ik krijg er zelf bij vlagen jeuk van. Ik ga zeker niet beweren dat Sagas een slechte EP is, of dat Grimgotts er niks van kan. In tegendeel zelfs. Composities en muzikaal vakmanschap zijn prima in orde! Maar het is wel muziek voor zeer specifieke liefhebbers denk ik, en die zullen hier ongetwijfeld van genieten! Luistertip en minst vervelende nummer in mijn beleving: Rise Again - vanwege het sterke refrein en dito vocalen.

Voor die liefhebber heeft de band de volledige EP beschikbaar gemaakt om te beluisteren:

Andy Barton - vocals

David Hills - Guitars

Fabio Garau - Keys

Nelson Moreira - Bass

Mo Abdelgadir - Drums