Loading...

Grindpad - Violence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-03-2020

Tracklist

01. My Name Is Violence
02. Burn The Rapist
03. Toxic Terror
04. The Knife Is Sharper Than Ever
05. Justice Part 1: Crime
06. Justice Part 2: Penalty
07. Revuelta
08. Blood, Sweat And Pride
09. Mature Love
10. MK Ultra
11. To Those About to Die

De vaderlandse thrashers van Grindpad, opgericht in 2006, zijn terug na een viertal EP's met hun langverwachte eerste langspeler Violence. Na de goed ontvangen laatste EP Sharkbite - die stiekem wel een beetje beschouwd mag worden als de doorbraak van de band - werkte Grindpad samen met Iron Shield / Pure Steel Records om hun eerste volledige album uit te brengen. Met Jörg Uken van de Soundlodge Studios achter de mengtafel, en de legendarische Ed Repka verantwoordelijk voor de coverart, is het duidelijk dat niets aan het toeval is over gelaten om van Violence een succes te maken. Een album vol "Good Friendly Violent Fun" zoals ze zelf zeggen.

Het album klinkt dan ook als de spreekwoordelijke klok, zo veel wordt al snel duidelijk na een eerste luisterbeurt. Qua muziek gaat Grindpad naadloos verder waar ze drie jaar daarvoor gestopt waren - het is ook niet voor niets dat de nieuwe albumhoes als het ware het vervolg is op die van de voorganger. Het geluid ligt ergens tussen klassieke Bay Area thrash en crossover in, want de hardcore-invloeden zijn nooit heel ver weg. Denk een beetje aan een kruising tussen pak 'm beet oude Exodus en Testament, een toefje Slayer, en Municipal Waste, met een vleugje Sacred Reich voor de serieuze noot. Hoewel de songtitels en teksten serieuze onderwerpen aansnijden, worden, geheel in de geest van de crossover, ook af en toe een kwinkslag of knipoog toegelaten.

Uptempo beukers als My Name Is Violence - de korte, furieuze opener - en Burn The Rapist - met de nodige hardcore-invloeden dus - zetten de toon voor het album. Snelheid, energie en agressie zijn volop aanwezig, net zo goed als strak musiceren, sterke timing en spelplezier. Met Toxic Terror en Revuelta wordt alleszins geprobeerd om snelheidsrecords te breken, terwijl Mature Love juist even een tandje terug schakelt om te laten horen dat Grindpad ook het stampende en groovende middentempo beheerst. Ook het Justice-duo barst van de afwisseling, wel fijn zo heel af en toe een korte adempauze.

Normaal ben ik er niet zo van, maar Grindpad heeft met Violence een album in elkaar gesleuteld dat van a tot z rost, voor minimaal 90 procent snel is, en toch geen seconde verveelt. Onderling laten de nummers genoeg afwisseling horen om het gevoel van een razende tornado te vermijden. Ik vind het echt een verademing om te horen hoe nota bene een Nederlandse thrash-band zo'n intens album laat horen. Er staat echt geen slecht nummer op Violence, het album is van voor tot achter genieten van het overtuigende beukwerk, sterker nog, dan heb ik er nog geen genoeg van en zet 'm gewoon nog een keer op! Dit is een aanrader voor elke (Nederlandse) thrashfan!

Olivier van der Kruijf - vocals

Jan-Gerard Dekker - guitars

Axel Bonacic - guitars

Rik van Gageldonk - bass

Paul Beltman - drums