Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Gutwrench - The Art of Mutilation

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-12-2018

Tracklist

01. Meatlocker
02. Necrosis
03. Crawl
04. Wither Without You
05. The Art of Mutilation
06. Asphyxia
07. Beneath Skin
08. Pest Controller
09. The God Complex
10. Scarred and Hollow
11. The Seedling
12. Cain
13. Deadlock Policy
14. Sixth Sense Visuals
15. Frostbite

Gutwrench is in 1992 ontstaan in Noord-Holland, en is daarmee te beschouwen als één van de vroegste Nederlandse death metal bands. De band bestond maar een paar jaar en nam twee demo's op in 1993 (Wither Without You) en 1994 (Beneath Skin). Na het ter ziele gaan van de band doken de diverse muzikanten op in bands als Goddess of Desire, Consolation, Defender en Pentacle.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik nooit van Gutwrench had gehoord, en waarschijnlijk ook nooit gehoord zou hebben wanneer Vic Records niet deze compilatie op de markt zou hebben gebracht. The Art of Mutilation bevat alle tracks van de beide demo's, een compilatie-albumtrack (Asphyxia stond indertijd op de Antichrist Superstar-verzamelaar van Displeased Records, en was een restant van de Wither Without You-demo) aangevuld met een drietal studio-outtakes van de Beneath Skin opnamesessies; vijftien nummers in totaal.

Hun debuut-demo Wither Without You werd indertijd opgenomen in Beaufort Studios (Sear Bliss, The Gathering, Delirium). Tweede demo Beneath Skin uit 1994 werd opgenomen met Paul van Rijswijk (Destroyer 666, Severe Torture). Alle tracks zijn uiteraard geremasterd, en wel door door Pieter Bas Borger. Naast de muziek bevat deze release ook een interview en een introductie door Pim Blankenstein (Lords of Metal journalist) en extra liner notes van Arjan van Exter (Inside the Coffin death metal-zine). Het ontwerp van het bijgaande boekje is van de hand van Arjan Janssen (Dead End, Infernal Majesty, Sinister).

De death metal van Gutwrench was net als die van veel collega's indertijd nog behoorlijk divers. Je hoort invloeden van de meer gothic en doomy kant van (death) metal, tot rauwere, meer pure death metal, maar ook thrash. Het brede palet dat we tegenwoordig aan death metal kennen was in die jaren nog niet zo gespecificeerd, dus lijkt het me ook niet juist om van old school death te spreken. Juist de diversiteit aan invalshoeken vind ik de charme van deze muziek, samen met de soms nog wat primitieve aanpak.

Klassieke riffs, vette grooves (Necrosis, Asphyxia), slepende melodieuze partijen (Scarred and Hollow) en slopende doomstukken (Wither Without You) worden allemaal vermengd met beukende death metal die goed in elkaar zit, en bij vlagen doet denken aan Autopsy, Death of Carcass. Gooi je echt alle invloeden op een hoop, dan krijg je een enorm afwisselend nummer als Pest Controller, misschien wel de beste compositie van Gutwrench. Dit is zeker niet de meest opzienbarende band uit de vaderlandse death metal-historie, maar The Art of Mutilation blijkt zeker leuk om er bij te hebben!

Niels Kloosterman - Drums

Robert van der Mijle - Vocals, Guitars, Keyboards

Edwin Fölsche - Guitars

Harm Noort - Bass

Olaf - Bass (tracks 1-5)