Loading...

H E X - H E X

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-08-2018

Tracklist

01. Metaheaven
02. Collider
03. Process
04. Highrise

De band met de opvallende naam H E X is opgericht in 2011 in Geneve, Zwitserland. Met een achtergrond in bands als Equus en Commodore hebben de heren instrumentalisten al de nodige ervaring in de bagage. Het heeft even geduurd voor de samenstelling van de band het huidige vijftal opleverde, maar dan was de band ook klaar voor de nodige goed ontvangen optredens. Ondanks dat werd toch besloten om de muzikale bakens wat te verzetten, om tot het huidige geluid te komen. Ook dit werd ook eerst live uitgeprobeerd, alvorens (na nog een bezettingswisseling) werd besloten tot het vervaardigen van een debuutalbum. Onder de simpele naam H E X is dat album eind mei verschenen.

De bandbezetting maakt al wel enigszins duidelijk dat H E X kiest voor een eigen, toch wel aparte aanpak. Drie gitaristen en een drummer; geen bassist, maar wel veel synthesizers en elektronica - hier lijkt geen sprake van een alledaagse rockband. H E X speelt in mijn beleving een soort van mix van postrock en industrial; of zou je dit dan industrial postrock kunnen noemen? De muziek is in elk geval zeer sfeervol, met een duister tintje, en over het algemeen elektronische beats als basis. Hoewel de line-up twee vocalisten vermeld is zang maar bijzaak; er wordt maar weinig gezongen, teksten zijn niet te vinden. Verwacht hier zeker geen 'gewone' rock, laat staan metal - daarvoor mist de band de rauwe aanpak.

Achter het bij vlagen orkestraal klinkende geluid gaan zware, voortstuwende beats, meedogenloos aangedreven door drums, een sequencer en korrelige gitaren schuil. Die beats vormen samen met cyclische herhalingen, loops, de hoofdmoot voor de muziek van H E X. Aangevuld met atmosferische synthesizers zorgt dit voor hallucinerende soundscapes, die zo af en toe ook wel wat filmisch aandoen; mede door het gebrek aan zang.

Juist door de verwrongen melodieën en een sinistere toon, en uiteraard de voorname rol voor de elektronica, lijkt de instrumentale energie van de muziek nog het meest verwant met de geest van EBM. Dat staat voor Electronic Body Music, een elektronisch muziekgenre ontstaan in de vroege jaren '80, gekenmerkt door een harde machinale beat en een grimmige, duistere sfeer. Zeg maar een hardere versie van new wave. Vooral de laatste twee tracks Process en Highrise beantwoorden hier behoorlijk aan.

Al met al een twijfelgeval voor een rock- en metalzine, al zijn er zeker wel raakvlakken tussen de diverse stromingen. Met name de twee zojuist al genoemde tracks kan ik prima beluisteren, al moet ik er wel direct bij zeggen dat het album als geheel - al zijn het maar vier nummers - me wat te veel van het goede is. De nummers houden je in een soort van betoverende greep, en hebben zeker ook een catchy aspect. Liefhebbers van jaren '80 new wave, en van elektro in het algemeen, moeten H E X zeker eens checken.

Vincent Hänggi - drums, electronics

Alex Muller Ramirez - guitars, vocals

Nicola Todeschini - guitars

Vincent Devaud - synthesizers

Laure Betris - guitars, vocals