Loading...

Hayk Ersemerci - Hayk Ersemerci

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-06-2020

Tracklist

01. The Open(Th)ing
02. Rekall
03. Zuul
04. The Gold Room
05. Soul Glo

Hayk Ersemerci is een 27-jarige gitarist uit Eindhoven. Op 5 mei 2020 verscheen zijn eerste zelf-/ongetitelde EP. Deze EP telt vijf nummers en bestaat uit instrumentale metal met een licht-progressieve insteek. De muziek laat invloeden horen uit de thrash en melodieuze death metal, en zelfs wat core- en djent-elementen (Rekall) hier en daar. Mogelijke voorbeelden zijn onder andere Sylosis, The Black Dahlia Murder, Revocation, August Burns Red en Dream Theater. Een andere grote invloed zijn de jaren '80, zoals aan het artwork van de EP te zien is (gemaakt door The VisualLab). Ook in de titels van de nummers is deze invloed terug te zien, en uiteraard ook muzikaal - door het gebruik van synthesizers wordt de sfeer gecreëerd van jaren '80 films.

Bij het lezen van de introductie van Hayk Ersemerci vreesde ik een over the top technische plaat met een overdaad aan fretbord-gymnastiek en dergelijke. Dat valt gelukkig reuze mee. De vijf nummers zijn compact, kort, en mede daardoor zeer goed te volgen, de nadruk ligt net zo gemakkelijk op de liedjes zelf als op het technische vernuft. Dat vind ik al een prestatie op zich, en precies de meerwaarde, dat de maker enerzijds heel goed kan laten horen hoe goed hij is, maar anderzijds ook rekening houdt met de luisteraar. Vooral The Gold Room laat een sterke opbouw met veel variatie horen naar mijn mening.

Ja, het gitaarwerk piept en knarst (en soleert) onnavolgbaar - voor een leek als ik dan toch - doorheen de diverse nummers, maar overheerst nooit op een manier die me tegenstaat. Het is geen zinloos gepiel, de composities blijven herkenbaar als zodanig, en laten onderling een aangename diversiteit horen. Vergelijkingen hoor ik zelf met de klassieke albums van de gitaarhelden uit de jaren '80 en '90 (The Open(Th)ing) maar het geluid en de muzikale insteek (moderne metal met vette grooves!) zijn onmiskenbaar van nu.

Juist doordat de nummers zo goed te volgen zijn mis ik zang eigenlijk geen moment. Over het algemeen kunnen vocalen een rode of leidraad zijn binnen wat moeilijker te volgen muziek, maar daar vind ik hier geen sprake van. Ik vind het knap wat Hayk hier binnen een vijftal liedjes aan veelzijdigheid laat horen. Gitaristen en componisten zullen er ongetwijfeld een diepere analyse op los kunnen laten, maar mijn twee oren bevalt het wat ze hier krijgen voorgeschoteld: oerdegelijke, goed in elkaar stekende hedendaagse metal; dat is toch de basis!

Hayk Ersemerci - gitaren