Loading...

Heads For The Dead - In The Absence Of Faith

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-09-2023

Tracklist

01. Heart Of Darkness
02. Taste Of Terror
03. The God Forsaken
04. Self-Immolation In Fire
05. Possession

Death metal supergroep Heads For The Dead - de combinatie van Jonny Pettersson (alleskunner, en bekend van steeds meer) als muzikaal brein en Ralf Hauber (Revel In Flesh) op zang - liet met Serpent's Curse in 2018 een knaller van een debuutalbum los, dat zeker in de underground de nodige schokjes opleverde. Opvolger Into The Red (2020) trok de lijn consequent door, waarna de EP Slash 'n' Roll (2021) een eerbetoon bracht aan de klassieke horrorfilms die de muziek op een grote manier hebben geïnspireerd. Slash 'n' Roll is natuurlijk ook een uitstekende benaming om de muzikale intenties van Heads For The Dead weer te geven vind ik.

Ed Warby is er helaas niet meer bij, zijn plek is ingenomen door Jon Rudin, die met bands als Just Before Dawn, Pale King, Stygian Dark, Those Who Bring the Torture, Wombbath, en nog heel veel meer, ook heel goed in deze sfeer past. Verder is nieuw de tweede gitarist Matt Molti, die we vooral kennen van Sentient Horror. Eerder deze maand kwam het gezelschap met een nieuwe EP: In The Absence Of Faith.

Hierop wordt het concept van de vermenging van klassieke death metal met op horror geïnspireerde elementen in ere gehouden, waarmee deze band een onderscheidende gimmick in handen heeft ten opzichte van vele collega-revival-bands. Subtiele doom-invloeden zorgen daarbij voor een extra sinistere atmosfeer. Dat geldt natuurlijk ook voor de creepy gitaarleads en -solo's en macabere effecten van keyboards en samples.

Prijsnummer van de EP is wat mij betreft afsluiter Possession, overduidelijk geïnspireerd op Mike Oldfield's Tubular Bells, en de horrorfilm waarin die muziek zo'n enorm belangrijke rol speelt: The Exorcist. In een notendop is dit waar Heads For The Dead voor staat. Dit is voor mij echt heerlijke old school death, met de belangrijke wisselwerking tussen melodie en duister.

Jonny Pettersson - Guitars, Bass, Keyboards, Effects

Ralf Hauber - Vocals

Jon Rudin - Drums

Matt Moliti - Guitar Solos