Loading...

Heir Apparent - Foundations I

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-05-2021

Tracklist

01. Tear Down The Walls
02. The Servant
03. Dragon's Lair
04. The Cloak
05. Tame The Beast
06. Masters of Illusion
07. Improviso
08. Mysteria
09. And Dogro Lived On
10. Keeper of the Reign
11. Nigtmare
12. Tear Down The Wals
13. The Servant

Heir Apparent werd in 1984 opgericht door gitarist Terry Gorle. In 1985 tekende de band met Black Dragon Records en voltooide het eerste album Graceful Inheritance dat in januari 1986 werd uitgebracht. Tot op de dag van vandaag wordt hun debuutalbum beschouwd als een van de beste Amerikaanse underground metalalbums uit de jaren '80. Na hoogtepunten en dieptepunten in de muziekindustrie en de wijzigingen in de bezetting werd ten slotte Heir Apparent getekend door Metal Blade Records en bracht hun tweede album One Small Voice (1989) uit, waarop een meer progressieve aanpak te horen was. Hoewel de toekomst er rooskleurig uitzag, veroorzaakten spanningen rond commitment en financiën binnen de band een kloof die de groep verdeelde.

In 2000 werd Heir Apparent herenigd op het befaamde Wacken Open Air festival in Duitsland en in de volgende jaren volgden nog meer shows met verschillende line-ups voor festivals zoals Keep It True, Metal Assault en Up The Hammers. Daarmee leek de band in te stappen in het 'veteranen'-circuit, zo'n band die teert op oude roem en vooral live speelt om die oude nummers ten gehore te brengen. En toen verscheen in 2018 (voor mij) onverwacht The View From Below. Maar ondanks dat de band nog altijd springlevend is, ga ik toch even terug in de tijd, vanwege de heruitgave van stokoud materiaal.

Voordat Heir Apparent onder die naam werd opgericht, heette het een jaar lang Nemesis. Toen zanger Corey Rivers begin 1984 de band verliet, rekruteerden de drie overgebleven leden zanger Paul Davidson en de naam van de band werd veranderd in Heir Apparent. Deze Foundations I bevat de acht tracks van de Nemesis demo (1983) en de vijf nummers van de eerste demo (1984) onder de naam Heir Apparent. Alle opnames zijn voor deze release geremasterd door gitarist Terry Gorle. Uiteraard zijn er een aantal tracks van de demo's ook op het debuutalbum terecht gekomen.

De muziek van deze in Seattle gevestigde band beslaat een groot deel van het metal-universum: van akoestisch aangedreven powerballads via klassieke heavy / power metal tot uitgekiende, technische, melodieuze speed metal. Net zo goed doordacht als de muziek was ook de tekstuele thematiek. Zeker voor die tijd gold heir Apparent als een technische band met een progressieve inslag. Daarmee maakte de band het zichzelf niet makkelijk om breed gewaardeerd te worden. Het verschijnsel bestond nog niet zo lang, en de fans uit die jaren waren toch vooral op zoek naar het betere hak- en beukwerk.

De muziek van heir Apparent is dus vrij inventief, waar elke afzonderlijke muzikant zijn aandeel in heeft; let vooral eens op de basgitaar! De nummers zitten goed in elkaar, er wordt goed gebruik gemaakt van melodie, terwijl de sfeer wel een beetje creepy is; een goede combinatie. Zoals zo vaak bij oudere metal is de zang een kwestie van even wennen, en dat geldt net zo goed voor de productie. Beide aspecten klinken hier behoorlijk achterhaald. Toch is heel goed te horen dat Heir Apparent indertijd een eigen stijl had, een zeer herkenbaar eigen geluid. Qua vergelijking kun je denken aan de hoek van Fates Warning en Queensryche, of een rauwere versie van Crimson Glory. Kon je die bands vroeger waarderen, dan moet je Heir Apparent zeker eens checken.

Jim Kovach - Drums

Ray Schwartz - Drums

Paul Davidson - Vocals

Corey Rivers - Vocals

Terry Gorle - Guitars

Mike Jackson - Keyboards

Derek Peace - Bass