Loading...

Hesperus - Death Of The Wicked Saint

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-04-2024

Tracklist

01. Death Of The Wicked Saint
02. The Holy Cold

Hesperus is het project van Roelof Broekman, schrijver, videokunstenaar, muzikant en componist uit Amsterdam. In 2019 was ik onder de indruk van het album Death Of My Dear Demons dat mijn kennismaking met deze muziek betekende. Gelukkig heeft Roelof me laten weten dat zijn muzikale ambities nog altijd springlevend zijn; een eerste bewijs daarvoor is de single Death Of The Wicked Saint, plus de belofte dat dit er eentje is van een aanstaande reeks.

Hierop wordt weer een veelvoud aan muzikale invalshoeken verkend. Een logge, doomy post-metal-gerichte basis fungeert als achtergrond voor gevoelige ritmes, subtiel gitaarspel en een zeer uiteenlopende (en internationale) vocale invulling.

Het koor ter introductie van titelnummer Death Of The Wicked Saint is een opname van Satoritec in Sebastopol, Oekraine. The Wicked Saint zou weleens op Poetin kunnen slaan.... En in The Holy Cold horen we een Vietnamese vrouw zingen, mogelijk (ook) lokaal geregistreerd.

Het zijn ingrediënten - weliswaar belangrijk - die eigenlijk als voetnoot dienen binnen een groter geheel. Eerder beschouwde ik Hesperus' muziek als een mix van symfonisch, gothic en doom, en daar sta ik nog altijd achter. De logge ritmes van Death Of The Wicked Saint contrasteren prachtig met de symfonische elementen en de esoterisch klinkende zang. Vleugjes smerig gitaarwerk vullen dit prachtig aan.

Ook The Holy Cold weet me te raken. Los van het (overigens prachtige hoor!) sentiment van het genre-vreemde intro is het ook hier voor de liefhebber van duistere muziek volop genieten. Opnieuw een heerlijke lome basis, samen met een vervreemdend klinkende zangstem, zorgen er voor dat je wordt meegesleurd in een lekker donker verhaal. Dit smaakt echt naar meer!

Roelof Broekman