Loading...

High Priestess - Casting the Circle

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-04-2020

Tracklist

01. Casting the Circle
02. Erebus
03. The Hourglass
04. Invocation
05. Ave Satanas

"Prepare to worship at their altar"

De geschiedenis van High Priestess uit L.A. is kort, maar wel tot de verbeelding sprekend. De band bracht in juli 2017 zelf een demo met vijf nummers uit, die door pure mond-tot-mondreclame veel lovende kritieken en een groeiende fanbase kreeg. Daarna tekende de band bij Ripple Music en zag de release als het titelloze eerste album van de band in mei 2018. Tours in binnen- en buitenland verspreidden het evangelie van dikke fuzz en betoverende, zelfs bezwerende melodieën. Helaas is deze hier nooit besproken, al staat het album wel in mijn digitale platenkast. Dan maar alle aandacht op de opvolger: Casting the Circle.

Dat High Priestess bestaat uit drie dames is muzikaal totaal niet relevant, maar mag ook niet onvermeld blijven natuurlijk. Het doet niks af aan de onbehoorlijk lompe, serieus zware muziek die hier ten gehore wordt gebracht. Drie "meisjes" die zulke zwaarmoedigheid verspreiden, misschien spreekt het juist extra tot de verbeelding. In vijf nummers (zo'n 42 minuten aan muziek) laat het drietal horen hoe fuzz en psychedelica je tot hoger sferen kunnen brengen. De album- en songtitels geven duidelijk aan in welke richting je de thematiek moet zoeken, geheel in overeenstemming met het bijbehorende geluid.

De psychedelische, ritualistische doom heeft op mij in elk geval z'n uitwerking. Ik vind dit heerlijke muziek om bij weg te zweven, om me mee te laten voeren in onheilspellende verhandelingen die hier al dan niet beschreven worden, maar waarop ik zo mijn eigen mijmeringen loslaat. Vooral het ruim zeventien minuten durende Invocation (ik voel mij zelf haast geroepen) spreekt daarbij tot de verbeelding; al mogen meer de meer overzichtelijke en klassieke doom-composities als Erebus en The Hourglass er natuurlijk ook zijn. De min of meer sobere invulling van de instrumenten mag daarbij als een pre worden gezien, High Priestess houdt niet overbodige abacadabra. Daarentegen is de vocale invulling juist meerstemmig, hetgeen de duistere atmosfeer ten goede komt.

Degene die deze cirkel durft te betreden zal beloond worden met een waardevol album. Ik ben zelf in elk geval zeer verheugd dat ik de uitnodiging van het drietal hogepriesteressen heb aangenomen!

Mariana Fiel - Bass, Vocals

Katie Gilchrest - Guitars, Vocals, Keyboards

Megan Mullins - Drums, Percussion, Vocals