Loading...

Highrider - Roll For Initiative

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-11-2017

Tracklist

01. Nihilist Lament
02. A Burial Scene
03. Batteries
04. The Greater Monkey
05. Vagina Al Dente
06. Emotional Werewolf
07. Roll Dee Twenty
08. The Rope And The Blade

Zo'n merkwaardig muzikaal mengelmoesje als van het Zweedse Highrider heb ik nog niet vaak gehoord. Met die zin begon ik in maart vorig jaar mijn bespreking van de EP Armageddon van de Zweedse band Highrider. Inmiddels zijn we zo'n anderhalf jaar verder en heeft de band z'n eerste full length uit: Roll For Initiative. Uiteraard was ik benieuwd hoe het de Zweden deze keer zou vergaan.

Eigenlijk wil ik wel beginnen met de conclusie, en die luidt dat ik hier eigenlijk geen steek wijzer van geworden ben. Highrider klinkt nog altijd als een opgefokte, weinig voor de hand liggende mix van pak 'm beet Motörhead en Deep Purple (vooral in Emotional Werewolf, qua sfeer wel een ok nummer) . De rock 'n' roll en punk-attitude en drammerigheid van de eerste, met punkvocalen, dat dan weer wel, gecombineerd met dat 'fucking' proggy klassieke orgeltje van die tweede. Voor mij werkt die combinatie nog steeds niet.

Ik heb vooral nog altijd moeite met die zang (een Tom Araya-achtige schreeuw, maar dan met punkgeluid) en met het te pas en vooral te onpas opduikende orgel. Op zich vind ik dat geluid zelf niet vervelend, sterker nog, ik ben er een groot liefhebber van. Binnen bijvoorbeeld de occulte rock is het een erg sfeerverhogend element. Maar het wordt hier vrijwel continu ingezet, en dat gaat vervelen. Terwijl de rest van het instrumentarium, inclusief zang, de boel aan gort ragt, probeert het orgel de serene rust en sfeer te bewaren. Hoe ik ook m'n best doe, het pakt gewoon niet.

Wel kom ik er achter dat in een lagere snelheid (de dreigende afsluiter The Rope And The Blade) de combinatie wel werkt. Maar voor de rest wordt ik behoorlijk nerveus van de muziek van Highrider. Ik heb m'n best gedaan deze muziek een eerlijke kans te geven, maar helaas, ik vrees dat ik de band voortaan links laat liggen. Veel van de instrumentale passages zijn nog best te doen, maar laten de balans niet in positieve zin doorslaan.

Andreas Fagerberg - Bass, Vocals

Carl-Axel Wittbeck - Drums

Peter Jacobsson - Guitars

Christopher Ekendahl - Keyboards