Loading...

Hiob Ad - Iron Skies

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-10-2016

Tracklist

01. Mary-Ann
02. When You Left Your Life Behind
03. Open Your Eyes
04. Long Road
05. Be What You Want
06. Iron Skies
07. The Storm
08. Sweetest Feeling
09. She Was
10. The Blacklist
11. Trip On The Darkside
12. Live To Be Free
13. Trust In Yourself
14. In The Spotlights

Hiob Ad is de Duitse rockband rond multi-instrumentalist en zanger Oliver Lonien. Hij was sinds eind jaren '80 al min of meer bekend als tatoeëerder, en drummer van obscure punk- en metalbands in de omgeving van zijn thuisstad Trier, later vooral van de punkband The Idiots uit Dortmund. Jarenlang wist hij beide passies te combineren, aangezien hij onder anderen eigen studio's (zowel tatoeage- als muziek) aan huis heeft. Meer bekendheid kwam via een tv-programma over tatoeëren. Maar uiteindelijk ook via Hiob Ad, dat zo langzamerhand een geheel eigen leven ging leiden, zeker met het uitkomen van debuutalbum Iron Skies. Overigens bestaat Hiob Ad als band pas sinds begin dit jaar.

Met behulp van de begenadigde gitarist Fred Barreto werd een album in elkaar gesleuteld, waarmee de band serieus voor de dag wilde komen. De muziek die we hier te horen krijgen is voornamelijk geïnspireerd op de grunge van de jaren '90 (Soungarden blijkt een belangrijke invloed, en favoriete band van Lonien), maar bevat ook elementen van classic en een vleugje southern rock. Als ik iets zou moeten bedenken om deze muziek te omschrijven dan kom ik op melancholische (pop)rock, zoals albumopeners Mary-Ann en When You Left Your Life Behind, maar ook titelnummer Iron Skies laten horen. Zeker de meer ingetogen nummers (semi-ballads) ademen een wat nostalgisch sfeertje (Open Your Eyes, Sweetest Feeling, afsluiter In The Spotlights), terwijl daarnaast ook wel een paar meer luchtige en opgewekte rock-nummers op het album staan (Be What You Want, The Storm, Live To Be Free).

Over het geheel beschouwd vind ik Iron Skies een behoorlijk ingetogen en vlak album, zonder echte uitschieters. Het doet een beetje Amerikaans aan, in die zin dat hier echt sprake lijkt van mainstream rock, met een poppy randje. Pas bij She Was - met pittige riffs en fijne solo's - en The Blacklist heb ik het idee dat de muziek wat heavier wordt. Maar dat zijn eigenlijk wel de uitzonderingen. Daarnaast ben ik niet gecharmeerd van de zang: daar zit veel te weinig dynamiek in. Zo gauw er enige afwijking dreigt van de eentonige voordracht, wordt die meteen vol effecten gezet (met Live To Be Free als overduidelijk voorbeeld). Ik denk eerlijk gezegd niet dat we veel lezers/bezoekers van deze site plezier doen met de muziek van Hiob Ad.

Fred Barreto - gitaar, bas

Oliver Lonien - zang, gitaar, bas, drums

David Klotz - bas

Danny Shogun - drums

Emmy Denice - achtergrondzang