Loading...

Hiranya - Breathe Out

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-04-2019

Tracklist

01. Iemon
02. Far Away
03. Conformism
04. Transparency
05. Shot
06. Harpy
07. Insanity
08. Ángel
09. Anger
10. Oiwa

Hiranya is een nog relatief nieuwe band, afkomstig uit Spanje. Met Breathe Out presenteren ze hun tweede langspeler, opvolger van het in 2016 verschenen Breathe In (je bedenkt het niet!). Dit is ook pas mijn kennismaking met deze band.

Zoals gezegd een nieuwe band, en dat betekent in dit geval ook eigentijdse muziek. De muziek van het Spaanse vijftal beantwoordt nog het meest aan het beeld van metalcore, maar heeft ook raakvlakken met de typisch Zweedse melodeath. En in de meer ingetogen momenten - en dat zijn er nog al wat! - heeft de muziek nog het meest weg van alternatieve rock of metal. De bio rept van vergelijkingen met bands als As I Lay Dying, Killswitch Engage en Soilwork, maar daar doe ik niet aan mee. Latere In Flames komt wat in de buurt, maar ook moet ik regelmatig denken aan In This Moment.

Dat laatste zal zeker komen doordat Hiranya ook een zangeres met een vrij lenige stem heeft. Sara schreeuwt, brult en krijst dat het een lieve lust is, en beschikt ook over een adequate cleane zangstem. Aangezien de vocalen nogal dominant aanwezig zijn op het album is dat een niet te missen factor. Vooral in het harde, schreeuwerige segment is de vergelijking niet te missen.

Wanneer echter de cleane stem wordt ingezet, gaat dit direct ten koste van de kracht en energie van de muziek, die zich ogenblikkelijk aanpast aan de zang, zowel qua power als qua tempo. Eigenlijk is het verschil me gewoon net wat te groot tussen beide aspecten. Weliswaar verlopen breaks en overgangen soepel, maar toch wringen de 'softere' stukken een beetje. Op die momenten valt ook de cleane productie op, die net wat te veel rauwe energie uit de muziek weg lijkt te toveren. Zo af en toe worden ook nog nadrukkelijk toetsen ingezet (in Anger bijvoorbeeld) en dat levert dan wel een leuk extraatje op.

Hiranya weet behoorlijk goed wat er momenteel van een metalband gevraagd wordt om een jonger, modern publiek te bereiken, dat wordt dan ook vlekkeloos uitgevoerd. Ik denk echter wel dat de band moeite zal hebben om uit te blinken in dit segment, waarin al zo veel bands actief zijn. Tegelijkertijd vind ik Hiranya ook niet per se slechter; maar echt opvallen is toch weer wat anders.

Sara Bowen - Vocals

Johnny W. - Guitar

Daniel Martínez - Guitar

Jio - Bass

Carlos Vivas - Drums