Loading...

Hitten - Triumph & Tragedy

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-12-2021

Tracklist

01. Built to Rock
02. Eyes Never Lie
03. Meant to Be Mean
04. Hard Intentions (Secret Dancer)
05. Ride Out the Storm
06. Core of the Flame
07. Under Your Spell
08. Light Beyond the Darkness
09. Something to Hide
10. Triumph & Tragedy

Hitten is opgericht in 2011 in de stad Murcia in het zuidoosten van Spanje (nabij Alicante). In hetzelfde jaar bracht de band hun eerste demo uit, getiteld Darkness Queen. Twee EP's en een volledig album getiteld First Strike With The Devil (2014) volgden, voordat Hitten tekende bij High Roller voor hun tweede volledige plaat State Of Shock, die in 2016 werd uitgebracht. Het was een duidelijke verbetering op het nogal naïeve debuut van de band, al met al een meer afgeronde poging. Twist Of Fate was het tweede album voor High Roller, zag het levenslicht in 2018 - en betekende mijn kennismaking met deze band.

Met het nieuwe album Triumph & Tragedy verwacht Hitten een goede vervolgstap te kunnen zetten. Het album is opgenomen in de zomer van 2020 volgens typische corona-werkwijze. Gitaren en bas zijn opgenomen in Spanje, de zang in Italië (waar de zanger woont) en de drums in Nederland met de helpende hand van Marco Prij (Cryptosis) die het album op sessie-basis heeft ingespeeld.

Het geluid van Hitten is van klassieke snit. Of het nou heavy rock of metal is, de muziek is altijd melodieus en nadrukkelijk catchy, en klinkt mij daardoor eerder Amerikaans dan Europees in de oren. Raakvlakken zijn er zeker met de 'hair en make-up-bands' van de jaren '80 en '90, denk dan aan Ratt, Motley Crue, Dokken, dat werk. Maar dan gelukkig wel wat 'serieuzer'. Daarmee bedoel ik dat Hitten eerlijk klinkt en oprecht eer betoont aan die scene.

Ondanks de trouw aan deze muzikale niche doen de Spanjaarden ook wel degelijk hun best om daar wat variatie in aan te brengen, en iets eigens in hun - verder behoorlijk simpele - metal te stoppen. Er wordt goed afgewisseld tussen midtempo stampers, een spaarzame vlottere track (Ride Out The Storm) en meer ingetogen nummers (Under Your Spell, Something To Hide) waardoor een goede dwarsdoorsnede ontstaat van wat Hitten allemaal kan.

Daarover gesproken: opvallend vind ik de ruim elf minuten durende afsluiter, titelnummer Triumph & Tragedy. Zou Hitten zo'n lange compositie boeiend kunnen brengen? Nou, dat blijkt me uiteindelijk niks tegen te vallen. Het belangrijkste is dat Hitten zich laat inspireren door de hoogtijdagen van de melodieuze metal en de tijdgeest van de roemruchte jaren '80 (en '90). Zonder deze standaardformule te kopiëren zoekt de band z'n eigen muzikale identiteit, hetgeen in dit geval leidt tot een energiek album. Ik denk dat de old school liefhebber hier wel raad mee weet.

Alexx Panza - Vocals

Dani Meseguer - Guitars

Johnny Lorca - Guitars

Horacio Rodríguez - Bass

Marco Prij - Drums

Laura González - Keyboards