Loading...

Hooded Menace - Ossuarium Silhouettes Unhallowed

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-03-2018

Tracklist

01. Sempiternal Grotesqueries
02. In Eerie Deliverance
03. Cathedral of Labyrinthine Darkness
04. Cascade of Ashes
05. Charnel Reflections
06. Black Moss
07. Sorrows of the Moon (bonus)

Het Finse Hooded Menace is inmiddels wel een vaste waarde in de de doomdeath metalscene. Al ruim tien jaar weten we wat we van deze band onder aanvoering van opperhoofd Lasse Pyykkö kunnen verwachten. Het lijkt logisch dat het meest recente album Ossuarium Silhouettes Unhallowed voortgaat op eerder ingeslagen wegen. Maar is dat wel zo?

Meer dan ooit te voren namelijk lijkt Hooded Menace in te zetten op uitermate sfeervolle doom, waarbij de extremere metalinvloeden weliswaar sporadisch aanwezig zijn, maar dan op de achtergrond. De muziek hier doet me eerder denken aan oude Paradise Lost of bijvoorbeeld Cathedral ten tijde van hun debuutalbum, dan aan de aan Bolt Thrower en Asphyx verwante groovende midtempo death metal met doominvloeden van voorheen.

Het zijn vaak fraaie, melancholiek klinkende gitaarleads die de hoofdrol voor zich opeisen, een geluid waar ik zelf erg van houd. Het lome trommelwerk draagt bij aan de mistroostige sfeer. De nummers Cathedral of Labyrinthine Darkness en Cascade Of Ashes maken de (subtiele) koerswijziging wel duidelijk denk ik.

Toch gooit Hooded Menace het roer niet al te radicaal om, want bijvoorbeeld albumopener Sempiternal Grotesqueries laat in de vlottere fragmenten nog genoeg van de oorspronkelijke herkenbaarheid over. Wie had kunnen denken dat deze stijlvaste Finse band nog eens enigszins verrassend uit de hoek zou kunnen komen? Zo melodieus als in In Eerie Deliverance heb ik de band volgens mij nog nooit gehoord.

Ik word altijd wel blij wanneer een band net ff wat andere dingetjes laat horen dan dat ik van ze verwacht. Hooded Menace doet dat dus ook met een aantal passages op Ossuarium Silhouettes Unhallowed. Het zit 'm er niet in dat het nou zo speciaal is wat deze band hier laat horen, maar ik vind het bijzonder dat juist zij dit nu doen. Ik noteer alvast een voorzichtige nominatie voor m'n jaarlijst.

Lasse Pyykkö - Gitaar, Bas

Teemu Hannonen - Gitaar

Harri Kuokkanen - Zang

Pekka Koskelo - Drums