Loading...

Humanity Delete - Werewolves In The Iron Sky

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-02-2019

Tracklist

01. Werewolves In The Iron Sky
02. I Grip Your Heart
03. Fur (Furimmer)
04. Merge With The Beast
05. Prototype Metal Claw
06. Werewolf Reich
07. Conjure The Moon
08. Lunar Rites
09. Werewolf Reich II

Humanity Delete werd oorspronkelijk in 2003 opgericht, er werd een demo opgenomen maar nooit uitgebracht. In plaats daarvan slokte Ribspreader de tijd op van Rogga Johansson, en Humanity Delete werd jarenlang op ijs gelegd. In 2012 was er een idee om de band opnieuw tot leven te wekken en uiteindelijk de demo-opnames vrij te geven. In plaats van alleen de oude dingen uit te brengen, werd een volledig album geschreven en uitgegeven met de titel Never Ending Nightmares.

Nog een paar jaar gingen voorbij en langzaam werd er weer een album uitgebracht. Deze keer nog lelijker en agressiever dan ooit tevoren, was Fuck Forever World (2016) de tweede poging met veel goede recensies. In de zomer van vorig jaar verscheen nog een split met vier nieuwe tracks, een goed geplaatst teken van leven voor Humanity Delete, en een voorbode voor een aanstaand te verschijnen album. Dat is er inmiddels, onder de titel Werewolves In The Iron Sky verschenen op de dag voor Kerst van het afgelopen jaar.

Humanity Delete is een van de oudste bands / projecten van Johansson, en dat hoor je terug in de muziek. Dit is de puurste vorm van old school death; niet extreem, juist behoorlijk pakkend, en staat bol van de grooves en polka's. Natuurlijk, de riffs en het uit duizenden herkenbare buzzsaw gitaargeluid leggen onmiskenbaar de basis, maar de invulling van de tracks klinkt me bij vlagen nog altijd melodieus, dan wel catchy, in de oortjes.

Zodra het titelnummer Werewolves In The Iron Sky losbarst weet je waar je aan toe bent: een behoorlijk rockende death metal-headbanger met veel groove. Een degelijke introductie, die de toon zet voor een ruim halfuur aan risicoloze, maar kwaliteitsvolle old school death. Het navolgende I Grip Your Heart doet niet veel anders, alleen het tempo een beetje verhogen. Dat is de teneur van het album: de ene keer wat meer tempo (Fur, Werewolf Reich) de andere keer meer groove (Merge With The Beast). Of een mix van beide, zoals Prototype Metal Claw met z'n heerlijk slepende riff laat horen. Met Werewolf Reich II sluit het album in stijl af, een kortje met een doomy karakter, horrorsfeer en wolvengehuil.

De thematiek van de weerwolven wordt uiteraard in ere gehouden, een dankbare bron van inspiratie voor de van oorsprong smerige, maar toch gepolijst klinkende death metal. Zo klinkt alles aan deze productie vertrouwd; een verschijnsel dat bij Johansson natuurlijk wel vaker voorkomt. De riffs en leads vliegen je om de oren, slechts onderbroken door weinig verrassende breaks en grooves. Naar snelheidsrecords hoef je niet te zoeken, het merendeel van het materiaal voltrekt zich in het middentempo. Ik val in herhaling waar het de conclusie van een Johansson-productie betreft: nauwelijks verrassing, altijd kwaliteit.

Rogga Johansson - all voices and instruments