Loading...

Ikitan - Twenty-Twenty

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-01-2021

Tracklist

01. Twenty-Twenty

Ikitan is een nieuwe band uit Genua, Italië, die zichzelf presenteert met EP Twenty-Twenty. Het blijkt te gaan om een instrumentaal trio - gitaar, bas, drums - dat zich toelegt op een zeer spontane aanpak van musiceren. Muziek ontstaan vanuit een jam-situatie, maar wel met duidelijke samenhang. Twenty-Twenty blijkt één lang nummer waarin het trio instrumentalisten duidelijk laat horen wat hun muzikale bedoelingen zijn.

Deze muziek is zeer sfeervol, bij vlagen wat heavy maar nooit echt ruig. Zeker het eerste gedeelte komt behoorlijk dromerig over, en doet denken aan een schilderrijk post-rock-plaatje waardoor je je als luisteraar heerlijk kunt laten meevoeren. Soms lijk je even weg te kunnen dommelen, maar Itikan laat je nooit te lang alleen met een enkel te lang durend fragment. Wisselingen in tempo, ritmes en atmosfeer houden je bij de les, en vormen juist de voornaamste aantrekkingskracht. De hoofdrol is daarbij voor de gitaar, die de luisteraar afwisselend voert langs heavy riffs, fraaie leads en flitsende solo's.

De muziek laat een zekere proggy insteek horen, maar dat uit zich gelukkig niet in ingewikkelde instrumentale toestanden of gezochte moeilijkdoenerij. Ondanks de lengte van ruim twintig (dat lijkt me logisch gezien de songtitel) minuten is deze muziek behoorlijk toegankelijk en prima te volgen. Binnenin de lange compositie zijn verschillende kortere momenten van opbouw en climax, en een duidelijke spanningsboog waar te nemen. Het nummer als geheel doet dat wat minder, al vind ik de laatste zware klanken wel lekker doorkomen.

Ik vind Twenty-Twenty verrassend fris klinken, waarbij de atmosfeer me goed weet te pakken. Itikan is zo vriendelijk geweest om hun nummer op meerdere platforms te delen, luister dus gerust zelf even, en geef de band je support:

Luca Nash Nasciuti - guitars, effects

Frik Et - bass guitar, effects

Enrico Meloni - drums, percussion