Loading...

Insania.11 - Di sangue e di luce

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-05-2017

Tracklist

01. Uroboros
02. Metamorfosi
03. Nosferat (Aspettando L'Alba)
04. I Morti
05. B Naural (I figle del quinto sole)

Insania.11 is min of meer de opvolger van de Italiaanse band Insania die actief was in de jaren 1989-1997, en slechts enkele demo's op z'n naam heeft staan. Deze 'nieuwe' Insania is opgericht in 2008, door hetzelfde trio dat in 1997 stopte met de eerste uitvoering. Van dat trio is momenteel alleen nog het tweetal Piero en Salvatore over. Zij komen in september 2016 pas met hun eerste EP op de proppen: Di Sangue e di Luce (van bloed en licht). In februari van dit jaar vind er een soort van heruitgave plaats, en ook een fysieke release in beperkte oplage, aldus is deze EP langzamerhand ook onze kant op gewaaid.

Een bandje in de marge, en weinig productief zou je zo denken. Dat dacht ik eigenlijk ook, totdat ik een nummer (I Morti) van deze EP via youtube opving. En toen werd ik direct aangetrokken door de opvallende combinatie van de redelijk technisch in elkaar zittende mix van death en thrash metal, en de enorm donkere atmosfeer die werd opgeroepen door die muziek. De EP is opgebouwd rond een ingewikkelde thematiek (waar volgens mij ook de bandnaam op gebaseerd is, iets met 11 levels) die in het Italiaans terug te lezen is op de website van de band.

Naast dat beide heren zingen en gitaar spelen, hebben ze al het overige ook in eigen hand gehouden. De bas- en drumpartijen op Di Sangue e di Luce zijn geprogrammeerd, en ook mix, mastering en productie hebben ze zelf gedaan, in hun eigen 'studio'. Of, zoals ze het zelf zeggen: "two laptops and a lot of gear". Het is in elk geval niet direct terug te horen, er zijn eigen beheer producties anno 2107 die slechter klinken.

Vooral de wat tragere (en lange) afsluiter B Naural laat goed horen hoe er geschaafd is aan de technische, precieze uitvoering van deze (vooral) death metal. De overige nummers zijn wat compacter en vlotter, laten invloeden horen van thrash metal, maar hebben allen gemeen dat ze ongelooflijk smerig klinken. Niet in het geluid, maar qua sfeer. Dit komt vooral op het conto van de dissonante, zeer aanwezige vocalen, die echt onder je huid kruipen. Sterke zang is het niet, het is vooral woest gebrul en geschreeuw (alles in het Italiaans) maar dit blijkt wonderwel bij de muziek te passen.

Ook na meerdere luisterbeurten blijf ik bij mijn eerste gevoel: Insania.11 vervaardigt knap in elkaar gedraaide nummers, die een donkere sfeer oproepen, en vooral intrigeren. Niet zomaar deathrash of technische death; vooral de sfeer is bijzonder. Op een bepaalde manier typische Italiaanse dramatiek ... of zo. Luister gewoon ff als je de gelegenheid krijgt.

Piero ".Ethrum" - gitaar

Salvatore "Saamang" - zang, gitaar