Loading...

Insomnium - Winter's Gate

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-10-2016

Tracklist

01. Winter's Gate (40:02)

Winter's Gate is het nieuwe album van de Finse metalband Insomnium. En het is denk ik wel weer een uitdagend werkstukje geworden. Deze keer 1 nummer, in zeven gedeeld, met een speelduur van veertig minuten. Daarnaast is het een conceptalbum, gebaseerd op het prijzen winnende verhaal met dezelfde titel (Talven Portti in het Fins) dat zanger/bassist Niilo Sevänen al een jaar of tien geleden schreef. Voor deze gelegenheid is het verhaal vertaald naar het Engels. Het nummer gaat over een horde Vikingen die op zoek is naar een mysterieus eiland ten westen van Ierland, terwijl de winterse gevaren om de hoek loeren.

Van Insomnium mag inmiddels bekend worden verondersteld dat de band altijd gaat voor kwaliteit. Ik was daar na Shadows of the Dying Sun (2014) in elk geval direct van overtuigd. Op die lijn wordt nu dan ook voortgeborduurd, in die zin dat de Finnen weliswaar niet verrassen op puur muzikaal gebied, maar simpelweg met een zeer intens, diepgaand werkstuk voor de dag komen, dat de luisteraar moeiteloos aan de speakers gekluisterd zal houden. Er is vrijwel voortdurend sprake van spanningsopbouw, vormgegeven door enerzijds spannende, subtiele ingetogen stukken, afgewisseld met ziedende uitbarstingen die daar vaak op volgen.

Gevoelige en zeer sfeervolle (semi-)cleane gitaarleads en de afwisseling tussen cleane zang en grunts zorgen voor een regelmatig wisselende sfeer, waarbij in mijn beleving toch melancholie de boventoon voert. Het doet behoorlijk doomy aan, zonder dat ik de muziek als doom metal zou omschrijven. In mijn bespreking van Shadows of the Dying Sun had ik het al over de schijnbare tegenstrijdigheid die er zit in een omschrijving als melodieuze extreme metal, toch is dat naar mijn mening precies wat dit is, of wat Insomnium voor ogen heeft. Natuurlijk horen daar nog termen bij als progressief of experimenteel, maar dat komt gewoon doordat de conservatieve metalfan geen gehoor heeft voor veranderingen binnen het brede muzikale spectrum, of voor bands die buiten de lijntjes kleuren.

Hoewel de afzonderlijke delen hoorbaar gescheiden zijn middels rustige overgangen, verdient het absoluut aanbeveling om Winter's Gate in z'n geheel en in de bedoelde volgorde te beluisteren. Het nummer/het album is zo in elkaar gezet dat op die manier spanning en opbouw het best tot hun recht komen. Debet aan de beluisterbaarheid is ongetwijfeld de mix van Dan Swanö, die altijd voor een zekere herkenbaarheid zorgt. Ik ben er zeker van dat elke liefhebber van progressieve, melodieuze death/extreme metal van dit album zal genieten!

Uiteraard kan een uitdagend project als dit niet zonder extra's en limited editions, dus zal het album onder anderen ook uitkomen met versies die het audioboek (met het verhaal ingesproken door Niilo Sevänen zelf) bevatten, en met het fysieke boekje waarin het verhaal Winter's Gate in het Engels, Duits en Fins staat.

Niilo Sevänen - Vocals, Bass

Ville Friman - Guitars, Vocals

Markus Vanhala - Guitars

Markus Hirvonen - Drums