Loading...

Into the Arcane - Het Verlangen der Geest

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-08-2017

Tracklist

01. The Slumber Of Man
02. The Innocent Hunter
03. What Lies Beneath The Shroud
04. The Glass King

Into The Arcane is een splinternieuwe band, maar de leden zijn zeker geen nieuwelingen meer. In de line-up die deze debuut-EP heeft opgenomen treffen we vooral Dead End-leden aan, al is de bezetting inmiddels weer enigszins gewijzigd (andere ritmesectie, geen toetsenist meer). Hoe dan ook, ik ga het eindelijk (al lang beloofd, maar een beetje in de knel gekomen) eens hebben over Het Verlangen der Geest.

Wat Into The Arcane in elk geval gemeen heeft met Dead End is de naar doom neigende insteek van hun vrij eigenwijze metal. Ik vind de muziek van deze band namelijk best lastig te categoriseren, hetgeen vaak alleen maar een pre blijkt trouwens. De band houdt het zelf op atmosferische doom rock. Dat klopt dan misschien wel drie keer, hoewel je kunt redetwisten over rock of metal. Maar zo simpel is het toch niet helemaal.

Met name door de woeste brulzang van Erik Noten krijgt de muziek ook wel een wat mij betreft sterke old school death metal-vibe mee. Daarnaast laat de overdadige toetsenpartij in The Innocent Hunter ook nog een licht-symfonische indruk achter. Alsof dat nog niet genoeg is worden we zo af en toe ook nog eens getrakteerd op NWOBHM-achtige ritmes (van die galopperende ja) en koppige uptempo oprispingen. Die beide laatste elementen zijn bijvoorbeeld in What Lies Beneath The Shroud te horen, in combinatie met juist weer de meest pure doom-passage van de EP. The Glass King tenslotte, doet erg melodieus aan, is best pakkend, en heeft door dat typische gitaarlijntje een behoorlijk authentieke feel.

Zo lijkt het alsof er maar willekeurig wat invloeden door elkaar zijn gemikt, maar dat is gelukkig niet het geval. Into The Arcane weet er een logisch klinkend geheel van te brouwen, waardoor er vrijwel automatisch zoiets als een eigen geluid ontstaat. Het is een eindresultaat dat ik dan zou omschrijven als een een beetje doomy, epische metal. Een stijl die mij wel bevalt. Het Verlangen Der Geest is een EP geworden die mij bovenal intrigeert, vooral vanwege de wat onverwachte samensmelting uit diverse richtingen die hier te horen is.

Into The Arcane heeft al aangekondigd met een volledig album bezig te zijn of te gaan, daar kijk ik dus nu al naar uit. Voor het zover is, is de band ook nog op de vaderlandse podia te aanschouwen binnenkort.

Erik Noten - zang

Jeroen van Riet - gitaren

Alwin Roes - bas, zang

Günther Weerepas - drums

David van Heijnsbergen - toetsen