Loading...

Iron Reagan / Sacred Reich - Split 7"

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-04-2019

Tracklist

1. Sacred Reich - Don’t Do It Donny
2. Iron Reagan - They Scream

De laatste tien, twaalf jaar heb ik met regelmaat genoten van optredens die Sacred Reich in Nederland deed. Terend op materiaal van eind jaren '80, begin jaren '90 waren de optredens letterlijk een feest der herkenning. Ik volgde de band al vanaf debuutalbum Ignorance uit 1987; maar de populariteit van de band in Nederland is toch vooral ontstaan tijdens Dynamo Open Air 1989, waarna Surf Nicaragua (titelnummer van een haastig in elkaar geknutselde EP) bijna zoiets als een soort cult-hit werd. Ik zie nog de verbaasde gezichten van de toen nog jonge muzikanten voor me, bizar als ze het vonden dat een veld vol metalheads in Europa helemaal uit z'n plaat ging op hun muziek. Sacred Reich hield het in het veranderende muziekklimaat nog de hele jaren '90 vol, maar wierp uiteindelijk de handdoek in het jaar 2000.

Vanaf 2006 kwamen de heren weer regelmatig bij elkaar voor optredens, gelukkig ook regelmatig in Nederland, waarbij de band steevast razend enthousiast ontvangen werd. Gedurende die jaren was band-spreekbuis Phil Rind in interviews echter altijd zeer duidelijk en consequent: het live spelen vonden de muzikanten geweldig, maar een nieuwe plaat zou er echt nooit meer komen. Ach, niets zo veranderlijk als een groepje ouder wordende metal-muzikanten. En dus heeft Sacred Reich de laatste maanden in de studio doorgebracht voor de opnames van een splinternieuw album. Die zijn inmiddels afgerond, zodat ergens in de zomer Awakening uit moet gaan komen.

Na deze lange inleiding kom ik dan nu tot de reden voor dit schrijfsel. Sacred Reich en Iron Reagan gaan binnenkort samen door de Verenigde Staten op tour. Het leek beide bands een leuk idee om een split-single uit te brengen. Wat deze zo bijzonder maakt is dat hier dus het eerste nieuwe Sacred Reich nummer op staat sinds album Heal in 1996 verscheen. Natuurlijk doe ik Iron Reagan te kort door het hier vooralsnog alleen nog maar over Sacred Reich te hebben, maar ja, zo bijzonder is het nou eenmaal.

Het nummer heet Don’t Do It Donny, en zal dus ook op het aanstaande nieuwe album staan. Het is een kort fel nummertje van nog geen twee minuten, waarop we een bijna onherkenbare Sacred Reich horen. Het heeft in elk geval weinig te maken met de afwisselende thrash waar deze band zo mee bekend is geworden (en waarom ik de band ook altijd geweldig vond). Grappig genoeg doet de stijl meer denken aan, inderdaad, de crossover van een band als Iron Reagan. Om te spreken van een tegenvaller gaat me wat ver, maar ik hoop wel dat Awakening wat meer te bieden heeft. Toch ben ik wel heel blij met dit eerste nieuwe levensteken sinds zo veel jaren. Overigens is aan het politieke engagement van Phil nog niks veranderd, want in dit nummer gaat hij lekker tekeer tegen Donnie, inderdaad, Donald Trump, met het vriendelijke verzoek om niet zo'n teringzooi te maken van de VS en de rest van de wereld.

De bijdrage van Iron Reagan heet They Scream, en is speciaal voor deze split gemaakt. En puur objectief bekeken is dit een sterker nummer dan dat van Sacred Reich. Zoals we van Iron Reagan gewend zijn ook onstuimig snel en enorm energiek, waarop de band lekker fel van leer trekt. De band klinkt lekker en welgemeend boos, hetgeen vertaald wordt naar een ouderwetse crossover-track. Pluspunt is de korte maar ziedende solo die net dat tikje afwisseling geeft waardoor je nog een keer gaat luisteren. Wel fijn dat de twee tracks zo goed bij elkaar passen qua stijl.

Na de gezamenlijk tour door de 'States' doet Sacred Reich wat festivals aan in onze contreien (Alcatraz, Into The Grave) waarna ze in november en december terug komen voor een clubtour (zie de concertagenda). Uiteraard kijk ik uit naar het nieuwe album, en ga ik de band zeker weer beluisteren en bekijken op het podium.

Sacred Reich:

Phil Rind - Zang, bas

Wiley Arnett - Gitaar

Dave McClain - Drums

Joey Radziwill - Gitaar

Iron Reagan:

Tony Foresta - Zang

Landphill Hall - Gitaar

Mark Bronzino - Gitaar

Ryan Parrish - Drums

Rob Skotis - Bas