Loading...

Ischemic - Ischemic

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-04-2021

Tracklist

1. Scabs
2. Crawl Out of Hell
3. Illusion of Humanity
4. Scattering Garden

Gemaakt tijdens de COVID-lockdown, is de luisterervaring van Ischemic een tocht door een spookkasteel, elke hoek geteisterd door isolatie en sluipende angst, alsof je verdwaald door een doolhof van verlaten kerkers kruipt. Dreigende doom en sludge riffs worden aan elkaar geregen met krakende, ondergrondse passages van atmosferisch gitaarwerk en noise. Aanvallen van death metal bezwijken voor betoveringen van duizelingwekkende black metal.

Ischemic ontstond in 2012 door de onheilige samenbundeling van zangeres en tekstschrijver Isabelle Tazbir met gitarist Adam Korchok, op zoek waren naar aanverwante geesten om een ​​soort doomy, monolithische death metal te spelen. Het duurde niet lang voordat de line-up was gestold en Ischemic kon beginnen met het karnen van smerig, verpletterend metaal. Het zelfgetitelde Ischemic is de tweede langspeler van de band, daarvoor verschenen ook al diverse demo's, singles en EP's. De eerste releases resoneren in smerige, helse, death / doom geluiden die plaats maken voor experimenten in melodieuze black metal met Stagnation & Woe (2018), en een terugkeer naar het verleden op het meest recente album.

Het zelfgetitelde album bestaat uit vier nummers (51 minuten) vol met enorme logge riffs, onderbroken door serene ambient momenten en woeste aanvallen van black metal. Deze diversiteit aan invloeden zijn nauw met elkaar verweven, zonder enige abrupte of overbodige overgang. Tekstueel is Ischemic een sombere en pijnlijke aangelegenheid, met spaarzame momenten van hoopvol existentialisme. “Het bestaan ​​sleept me weer naar beneden” schreeuwt zangeres Isabelle Tazbir in de opening van opener en single / video Scabs, die opeenvolgende golven van woede, hulpeloosheid en vastberadenheid oproept die kenmerkend waren voor de afgelopen twaalf maanden.

En dan blijkt met terugwerkende kracht dat die korte opener slechts een tipje van de donkere sluier was. Want wat zou er wel allemaal niet kunnen gebeuren in composities van elf minuten, of zelfs nog het dubbele ervan: afsluiter Scattering Garden. Als je het dan toch over uitersten wil hebben, maar tegelijk ook over het meest boosaardige dat je je qua muziek kan voorstellen, dan is dat toch wel een aanrader! Troosteloos is toch wel het woord dat het meest in mij op komt bij het beluisteren van deze track. Van ingetogen sfeerpassages via klassieke, beukende doomstukken tot aan misantropisch klinkende sludge, het wordt hier allemaal verenigd.

Deze omschrijving zal voor menigeen weinig aanlokkelijk klinken, toch is het wel degelijk allemaal positief bedoeld. Mocht je in zijn voor fraai verpakte, muzikaal afwisselende smerigheid, dan is Ischemic (ook) voor jou!

Anthony Abbatangelo - Bass

Adam Korchok - Guitars

Isabelle Tazbir - Vocals

Mrudul Kamble - Drums