Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Jack Starr's Burning Starr - Stand Your Ground

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-09-2017

Tracklist

01. Secrets We Hide
02. The Enemy
03. Stand Your Ground
04. Hero
05. Destiny
06. The Sky Is Falling
07. Worlds Apart
08. Escape from the Night
09. We Are One
10. Stronger than Steel
11. False Gods
12. To the Ends

De van oorsprong Franse gitarist Jack Starr timmert al jaren aan de weg met de bands Jack Starr en Jack Starr's Burning Starr. Met de Verenigde Staten als thuisfront liggen daar de muzikale roots van de muzikant, componist en producer. Zo was hij in 1981 bijvoorbeeld de oprichter van cultband Virgin Steele. Op het laatste Burning Starr album Land Of The Dead (2011) kwamen zowel de sterke als zwakke punten van deze gitarist en zijn band goed naar voren.

Dat blijkt zes jaar later op de opvolger Stand Your Ground niet anders te zijn. Sterker nog: er is in die paar jaar eigenlijk helemaal niks veranderd. In dezelfde bezetting (live aangevuld met de Poolse gitariste Marta Gabriel (Crystal Viper) al dan niet toevallig de echtgenote van platenbaas en producer Bart Gabriel) worden dezelfde vlakke nummers uitgevoerd.

Het is typisch Amerikaanse hardrock/heavy metal die de band ten gehore brengt. Te gladjes en te gepolijst voor onze Europese oortjes. Hoewel Jack Starr laat horen wel degelijk een begenadigd gitarist te zijn, de sterke zang van Todd Michael Hall (tegenwoordig ook in de re-incarnatie van Riot) gemaakt lijkt voor dit soort muziek, en de ritmesectie een lekker swingende basis (lees: de galopperende ritmes) legt, doet het geheel mij uiteindelijk niet zo veel.

En dan duurt zo'n album wel heel erg lang. Twaalf titels met een totale speelduur van vijf kwartier is echt te veel van het 'goede'. Met titelnummer Stand Your Ground als 'goed' voorbeeld: behalve dat deze band echt niet in staat is om meer dan tien minuten in een enkel nummer te boeien, is het vooral het whoohoohoo-gehalte dat elke poging tot het vervaardigen van serieuze heavy metal de kop indrukt.

Ik wil zeker niet gezegd hebben dat Burning Starr niet bestaat uit adequate muzikanten, maar het is puur het eindresultaat - de liedjes - dat mij nauwelijks kan bekoren. Het is wel heavy metal, en dat mag best wat steviger en rauwer dan Jack Starr's Burning Starr hier laat horen. Niet slecht, degelijk zelfs wel, maar dan ook niet meer dan dat wat mij betreft.

Jack Starr - Guitars

Ned Meloni - Bass

Todd Michael Hall - Vocals

Rhino - Drums